"Decentralizacija ili pad sistema"

Predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović izjavio je da Srbija mora da ide putem decentralizacije, jer će se u suprotnom desiti "raspad sistema".

Izvor: B92

Sreda, 28.03.2012.

21:19

Default images

"Srbija je izuzetno centralizovana država, zbog čega ima puno problema u njenom funkcionisanju", rekao je Jovanović na tribini o decentralizaciji u Novom Sadu.

On je ocenio da je spuštanje nadležnosti na niže i srednje nivoe vlasti, odnosno na lokalne i na pokrajinski nivo, uslov za dalji razvoj zemlje.

Ekonomista Miroslav Prokopijević ocenio je da problem predstavlja činjenica da se dešava centralizacija, odnosno koncentracija stanovništva u velikim gradovima, kao i koncentracija privrede, na prvom mestu u Beogradu, a potom i u Novom Sadu.

Prokopijević je naveo da Beograd daje 44 odsto nacionalnog proizvoda, a Vojvodina i centralna Srbija po 28 odsto.

On se založio za reformu lokalnih samouprava, po receptu koji je primenjen u Inđiji, za smanjivanje dažbina za preduzetnike i firme,
za zaustavljanje zapošljavanja po partijskim linijama u opštinskim i gradskim preduzećima, kao i za reformu javnih i komunalnih preduzeća.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je da vlast u Srbiji ne želi da deli vlast sa nižim nivoima odlučivanja, posebno dok "traje završnica velike tranzicione pljačke".

Prema njegovim rečima, o decentralizaciji se priča samo na nivou ekscesa, kao što je bio nedavni slučaj sa inicijativom manjih vojvođanskih stranaka i nevladinih organizacija da Vojvodina treba da bude republika unutar "Savezne Republike Srbije".

Profesorka beogradskog Fakulteta političkih nauka Snežana Đorđević rekla je da ne razume zašto se na ideju o "Vojvodini republici" reaguje unapred negativno i ocenila da je to legitimna ideja.

"Zahtev da Vojvodina bude republika nije nikakav zahtev za secesiju. Uostalom, i Nemačka je federalna", kazala je Đorđevićeva i dodala da sve ideje treba staviti na sto i dogovoriti se o načinu decentralizacije i regionalizacije Srbije.

Tribinu je organizovala Kancelarija Nacionalnog saveta za decentralizaciju, povodom predstavljanja knjige "Pojmovnik decentralizacije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: