Ubila se žrtva napada kiselinom

Pakistanka koja je pre više od 10 godina pretrpela teške ožiljke posle napada kiselinom, posle teških i brojnih operacija, izvršila je samoubistvo u Rimu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 28.03.2012.

19:19

Default images

Ovo se dogodilo nepunih mesec dana pošto je pakistanski režiser dobio Oskara za dokumentarni film o ženama žrtvama napada kiselinom u Pakistanu.

Fahre Junus (33) se ubila tako što je skočila sa šestog sprata zgrade u glavnom gradu Italije, gde se lečila, javila je agencija AP.

Njeno telo vraćeno je pre tri dana u Pakistan, pošto je pre 11 dana izvršila samoubistvo u Rimu, što je ponovo pokrenulo burna reagovanja u međunarodnoj javnosti.

Junus je bila tinejdžerka koja se bavila plesom u južnom gradu Karačiju, gde je upoznala svog supruga, Bilala Kara, sina guvernera najveće pakistanske pokrajine Pendžab i poslanika pakistanskog parlamenta, Gulama Mustafe Kara.

To je bio treći brak Kara, koji je tada bio u svojim tridesetim godinama. Pošto je par bio u braku tri godine, Junus ga je napustila, jer ju je fizički i verbalno zlostavljao, i otišla je u dom svoje majke.

Dok je spavala u maju 2000. u domu svoje majke, na nju je bivši suprug sipao kiselinu u prisustvu petogodišnjeg sina kojeg je imala s drugim muškarcem i uništio joj lice i telo.

Njena priča slika je teškog maltretiranja žena u konzervativnom Pakistanu, gde muškarci dominiraju i takođe je bacila akcenat na bivšeg supruga Kara, koji je oslobođen optužbi i izvukao se bez kazne zahvaljujući jakim vezama u Pakistanu.

Više od 8.500 žena su bile predmet napada kiselinom i drugim oblicima teškog nasilja u porodici u prošloj godini u Pakistanu, potvrdila je fondacija za prava žena Aurat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: