Recipročne mere zbog hapšenja Srba

Ministar policije Ivica Dačić najavio je recipročne mere zbog hapšenja četvorice Srba. Među tim merama je, kako kaže, i hapšenje dvojice Albanaca na Končulju.

Izvor: B92

Sreda, 28.03.2012.

14:46

Default images

On je istakao da je hapšenje četvorice Srba klasičan primer "bezobrazluka i pritisaka" na Srbe na Kosovu.

Dvojica Albanaca na Končulju - Hasan Abazi i Adem Urseli, uhapšeni su jutros zbog špijunaže, odnosno droge. Abazi je, prema Dačićevim rečima, uhapšen po poternici suda iz Gnjilana, a Urseli po poternici Policijske uprave Beograda.

Ministar je ponovio da recipročne mere nisu u interesu Srbije i da srpska policija to ne želi da radi, ali da ovakve situacije očigledno više ne mogu da prođu bez recipročnih mera.

"Ako neko želi da se takmiči u hapšenju imamo i mi odgovor. Ovo je sramno što međunarodna zajednica toleriše, sramota je da se hapse ljudi koji nisu počinili nikakvo krivično delo i otvara pitanje kako se zapravo primenujuju postignuti dogovori", naveo je Dačić novinarima u beogradskom "Hajatu".

Kakav je to dogovor o slobodi kretanja kada svakoga dana neki Srbi mogu biti hapšeni?, zapitao je Dačić.

"Ja znam da je Tačiju teško što je prihvatio ovaj dogovor, ali ovakvo ponašanje prešlo je svaku granicu trpljenja. Ovo su otvorene provokacije i ja ne mogu više da sprečavam policiju da blokira Končulj", rekao je Dačić.

On je poručio da će narednih dana "videti kako to izgleda kada se uvedu recipročne mere".

Kosovska policija uhapsila je sinoć na administrativnom prelazu Končulj u mestu Bela zemlja četvoricu Srba, među kojima je predsednik opštine Vitina Srećko Spasić i radnici opštine uprave Ivica Najkić i Aleksandar Stojiljković, dok je četvrti uhapšeni Svetozar Nasković, policajac iz Policijske uprave Uroševac". Više o tome pročitajte u posebnoj vesti.

Pripadnici jedinice kosovske specijalne policije ROSU pretražuju Naskovićevu kuću u Koretištu.

Srpski izvori u Kosovskom pomoravlju rekli su agenciji Beta da su Srbi u Koretištu, selu udaljenom dva kilometra od Gnjilana, veoma uznemireni zbog načina na koji kosovski specijalci obavljaju pretres u selu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: