UN usvojile rezoluciju o Libiji

Savet UN usvojio je rezoluciju kojom se od novih libijskih vlasti traži da ispitaju kršenja ljudskih prava u zemlji, ali bez eksplicitnog poziva na odgovornost.

Izvor: Beta

Petak, 23.03.2012.

22:16

Default images

Savet UN za ljudska prava je odbacio odbacio predlog Rusije da svi pritvoreni bez suđenja budu pušteni na slobodu, kao i predlog Ugande, kojim se izražava zabrinutost zbog tretmana Afrikanaca u Libiji.

Rusija je saopštila da bi njen predlog učinio rezoluciju, koju su podržale zapadne države, "izbalansiranijom".

"Njime se prelazna vlada u Libiji poziva da reši slučajeve proizvoljnog pritvaranja, uključujući strane državljane, i oslobodi ih odmah ili im omogući pošteno suđenje", navela je Rusija.

Uganda je saopštila da je iznela svoj predlog zbog bojazni da bi napadi čija je meta određena etnička grupa "mogli da budu nastavljeni".

SAD i Italija su saopštile da nisu mogle da podrže ove predloge pošto su kasno podneti.

U usvojenoj rezoluciji, koju je podneo Maroko, libijske vlasti se pozivaju da istraže zloupotrebe, ali ne postoji eksplicitan poziv na odgovornost ili međunarodnu istragu, što je bio zahtev grupa za zaštitu ljudskih prava, prenele su agencije.

Prema podacima UN, u zatvorima koje su formirali bivši "libijski revolucionari" nalazi se oko 6.000 ljudi, od kojih su većina pristalice ubijenog libijskog vođe Moamera el Gadafija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: