Bez dokaza o vezi Meraha i Al Kaide

Francuski zvaničnici nisu pronašli nijedan dokaz da je Muhamed Merah, osumnjičen za ubistvo sedam osoba u regionu Tuluza, bio u kontaktu sa Al Kaidom.

Izvor: B92

Petak, 23.03.2012.

21:52

Default images

Jedan neimenovani zvaničnik, koji učestvuje u istrazi, rekao je da za sada nema dokaza da je Al Kaida naručila ubistva trojice francuskih vojnika, jednog rabina i troje dece, navodi britanski "Gardijan".

Muhamed Merah ubijen je juče rano ujutru snajperskim hicem u glavu nakon 32-časovne opsade zgrade u kojoj je živeo. On je, tokom pregovora sa policijom, priznao da je izveo tri napada i tom prilikom ubio sedam osoba.

Merah je, kako je naveo tužilac Fransoa Molen, rekao i da je boravio u centrima za vojnu obuku radikalnih islamista u Avganistanu i Pakistanu.

Međutim, neimenovani zvaničnik ističe da policija nije pronašla nijedan trag koji bi je uputio na to da je 23-godišnji napadač iz Tuluza bio "obučavan niti da je bio u kontaktu sa organizovanim grupama ili džihadistima".

Francuski zvaničnici nisu želeli da prokomentarišu ove informacije, navodeći da je istraga u toku.

U međuvremenu se oglasio šef Europola Rob Vejnvrajt, koji je upozorio na hitnost nove, decentralizovane pretnje džihadom.

"To se tiče nas. Imamo različite vrste nove pretnje džihadom koja je sve jača i jača", kazao je šef Europola u intervjuu za agenciju AP i dodao da je "ona mnogo decentralizovanija i teža da joj se uđe u trag".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: