I Kanađanin potvrdio prodaju organa

Kanađanin Raul Fajn svedočio je da je 2008. godine platio jednom Izraelcu 80.000 evra da mu organizuje transplantaciju bubrega na kosovskoj klinici.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 23.03.2012.

21:13

Default images

Fajn (66) je svedočio iz Toronta putem video-linka na suđenju u Prištini kojim rukovodi EU u slučaju ilegalne trgovine organima na Kosovu.

Kliniku na Kosovu je, navodno, koristila jedna međunarodna mreža za šverc organa za više desetina ilegalnih hirurških intervencija.

Fajn je rekao da je potražio donatore organa van Kanade nakon što su mu lekari rekli da bi morao da čeka 12 godina na takvu operaciji u svojoj zemlji, prenosi AP.

On je pokazao fotografije zgrade za koju je naveo da je klinika "Medikus" i da se nalazi u Prištini. Fain je rekao da mu je u toj klinici izvršena transplantacija u junu 2008. godine.

Kanađanin je naveo da se u Istanbulu sastao sa izraelskim državljaninom Mošeom Harelom, koji je navodno organizovao transplantaciju. Zatim je otišao na Kosovo zajedno sa jednim starijim Nemcem, kojem je takođe trebalo da bude presađen bubreg.

Prema Fainovom iskazu, tu su bile i dve Ruskinje koje su bile spremne da doniraju svoje bubrege. On nije razgovarao sa njima. Upitan da li je dobio njihov bubreg, odgovorio je: "Verujem da je tako".

Agencija AP podseća da su Harel i turski doktor Jusuf Sonmez, koji se sumnjiči da je izvodio operacije, nedostupni tužilaštvu Euleksa.

Tužilac Džonatan Ratel rekao je da su Ruskinje samo dvoje u nizu od dvadesetak stranih državljana "koji su regrutovani (za operacije) uz lažno obećanje da će za to biti isplaćeni" tokom 2008. godine.

Žrtvama je obećavana suma do 20.000 dolara (više od 15.000 evra), dok su primaoci organa za operacije plaćali izmedju 80.000 i 100.000 evra.

Fain je rekao da je njegova operacija izvedena u jednoj mračnoj i hladnoj prostoriji na klinici "Medikus" i dodao da je posle operacije ostao još pet dana na oporavku u klinici, posle čega se vratio u Kanadu.

Suđenje, prvo te vrste koje vodi Euleks na Kosovu, započelo je juče svedočenjem Poljaka Tadeuša Sadaja koji je takođe putem video linka svedočio da je platio 25.000 evra za transplantaciju bubrega na klinici "Medikus" na Kosovu 2008. godine.

Optužbe o postojanju trgovine organa na Kosovu pojavile su se u novembru 2010. godine, a sudski postupak počeo je 2011. godine. U lancu ilegalne trgovine učestvovali su, navodno, kriminalci sa Kosova, iz Moldavije, Ukrajine, Turske, Rusije i iz Izraela.

Tužilac Ratel najavio je da će pozvati da svedoči izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, koji je prvi izneo optužbe o trgovini ljudskim organima na Kosovu u svom izveštaju.

Agencija AP podseća da je Marti u tom izveštaju direktno pomenuo kosovskog premijera Hašima Tačija i druge komandire Oslobodilačke vojske Kosova, da su rukovodili centrom na granici Albanije i Kosova u kojem su civili, među kojima su bili i Srbi, ubijani a njihovi organi prodavani na crnom tržištu tokom rata na Kosovu.

Albanske vlasti, na čelu sa Tačijem, oštro su do sada demantovale takve navode. Agencija AP podseća da je prema zakonima koji važe na Kosovu zabranjeno uklanjanje i presađivanje ljudskih organa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: