Irinej: Svet treba da se ujedini

Patrijarh Irinej poručio je da svet treba da se ujedini i da će Evropa uspeti ako bude poštovala osnovne principe ličnosti i naroda.

Izvor: Beta

Petak, 23.03.2012.

21:03

Default images

"Svet treba da se ujedini. Evropa ima sad tu ulogu, zapoveda tu ideju, ali uspeće sigurno ako bude poštovala osnovne principe ličnosti i naroda", rekao je Irinej u Beogradu, na svečanosti povodom početka konferencije "Kandidatura Srbije za članstvo u EU - u svetlu 1.700 godišnjice od potpisivanja Milanskog edikta".

Patrijarh je kazao da je svet "presit" ratova i da očekuje "jednu epohu mira i mirnog razvoja svakog naroda".

"Svaka religija ima nešto što je zajedničko i kada bi se držali tih osnovnih idejnih principa svake religije, verujem da ne bi nikada došlo do onoga što je dolazilo u našoj prošlosti i istoriji", ocenio je on.

Irinej je kazao da je Međunarodna panevropska konferencija retka prilika i jedini način da se dođe "do onoga što želimo i što je potrebno ovom i vremenu koje dolazi".

"Hrišćanstvo na svet gleda kao na jedan narod, jer svaki čovek bez obzira na kulturu, boju kože i bez obzira na svoje osobene kvalitete je delo ruku božjih. Put nije lak, ali je plemenit i kao takav, ako ne uspe 100 odsto, i najmanji procenat doprineće boljem životu ljudi", rekao je Irinej.

Predsednik Međunarodne panevropske unije Alen Ternoar rekao je u Patrijaršijskom dvoru da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji.

"Budućnost Srbije nije nigde drugde nego u Evropskoj uniji. Srbija na svom evropskom putu, kao i brojne zemlje članice, moraće da uzme u obzir prisustvo manjina", kazao je Ternoar.

Međunarodnu panevropsku konferenciju organizuje nevladina organizacija "Panevropa Srbija", koja deluje kao deo organizacije Međunarodna panevropska unija.

Cilj Međunarodne panevropske unije je širenje EU na istok i reforma Unije sa ciljem jačanja uloge i značaja Evropskog parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: