Šešelj neće biti privremeno pušten

Raspravno veće Haškog tribunala odbilo je danas zahtev optuženog Vojislava Šešelja da bude pušten na privremenu slobodu, saopšteno je večeras u Hagu.

Izvor: Beta

Petak, 23.03.2012.

18:31

Default images

Na kraju završne reči, Šešelj je u utorak zatražio da mu bude "ukinut pritvor" u kojem je od 24. februara 2003. Rekao je da za pritvor ne postoje razlozi, zato što ne postoji opasnost da bi on mogao da pobegne, niti da utiče na svedoke.

Veće predsedavajućeg Žana Kloda Antonetija taj zahtev je, međutim, odbilo, uz obrazloženje da Šešelj nije pružio dovoljno uverljive dokaze da bi se sa privremene slobode vratio na izricanje presude, te da ne bi uticao na svedoke, imajući u vidu da se protiv njega još vode postupci zbog nepoštovanja suda.

Sudije su u odluci spomenule i da su nedavno naložile sudskom sekretarijatu da odredi lekare-specijaliste koji bi Šešelja trebalo da detaljno pregledaju i utvrde, između ostalog, da li je njegovo zdravsteno stanje i neophodno lečenje "kompatibilno" sa njegovim boravkom u pritvoru.

Šešelju, koji pati od tahikardije, u januaru je pozlilo u pritvoru, posle čega je bio prebačen u bolnicu, gde mu je ugrađen aparat za regulisanje srčanog ritma.

Početkom marta, na kraju završne reči, tužioci su zatražili da lider Srpske radikalne stranke bude proglašen krivim po svih devet tačaka optužnice, koja ga tereti za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, i osuđen na 28 godina zatvora.

Šešelj je uzvratio da nema nikakvog pravnog osnova da on bude osuđen, ponavljajući da je već pobedio Tribunal i da ga presuda "ne zanima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: