Moskva: Novi zakon o partijama

Državna Duma, donji dom ruskog parlamenta, usvojila je izmene zakona kojima se pojednostavljuje procedura osnivanja političkih partija.

Izvor: B92

Utorak, 20.03.2012.

22:57

Default images

To je bio jedan od zahteva vanparlamentarne opozicije tokom zimskih protesta.

Izmene, koje je predložio odlazeći predsednik Rusije Dmitrij Medvedev, predviđaju da partija mora da ima najmanje 500 umesto dosadašnjih 40.000 članova da bi bila registrovana i imala pravo učešća na izborima.

Za izmene zakona o političkim partijama glasala su 443 poslanika, od ukupno 450. Izmene će stupiti na snagu odmah nakon što ih predsednik potpiše, odnosno već početkom aprila, a ne početkom 2013. godine, kako je prethodno bilo najavljeno.

Politikolog Vladimir Slatinov izjavio je za RIA Novosti da brzo stupanje na snagu izmena zakona odgovara zahtevima vanparlamentarne opozicije, koja je protestovala protiv rezultata parlamentarnih i predsedničkih izbora, ali ide i naruku vlasti. Da opoziciji nisu ispunjeni ti zahtevi, i dalje bi bili organizovani mitinzi. Posle stupanja zakona na snagu, opozicija će se aktivno baviti izgradnjom partija, naveo je Slatinov.

On je ukazao da i dalje ostaju na snazi cenzus od pet odsto za ulazak u Državnu Dumu i zabrana kandidovanja koalicija na izborima. To će, prema njegovoj oceni, u kratkoročnoj perspektivi dovesti do deljenja opozicije.

"Pojaviće se veliki broj malih partija, koje će odvući glasove postojećih većih, i to će ići u korist vladajućoj partiji, posebno sada kada joj pada popularnost", ocenio je Slatinov. On je ocenio da zbog toga izmene zakona o pojednostavljivanju osnivanja partija predstavljaju kompromis.

Slatinov smatra da je jedan od osnovnih ciljeva donošenja tih izmena demonstracija vlasti da dosledno realizuje političke reforme, koje su
obećane posle decembarskog protesta opozicije u Moskvi, gde se okupilo oko 100.000 ljudi. Politikolog Aleksej Muhin smatra, međutim, da će se posle usvajanja izmena zakona o registraciji stranaka pojaviti ogroman broj malih partija i da će se sastav naredne Državne Dume potpuno izmeniti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: