Eštonova: Istorijski dogovor BG-PR

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton ocenila je da je ono što je dosad isposlovano u dijalogu Beograda i Prištine "od istorijskog značaja".

Izvor: Beta

Utorak, 20.03.2012.

21:00

Default images

Eštonova je ipak naglasila da "ima onih koji ne žele da to uspe".

Ketrin Ešton je, u razgovoru s članovima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, želela da oda priznanje srpskom predsedniku Borisu Tadiću, kao i kosovskom premijeru Hašimu Tačiju za "ličnu političku predanost" napretku u dijalogu Beograda i Prištine.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU je stavila do znanja da pet država-članica EU koje ne priznaju samoproglašenu nezavisnost "same iz sopstvenih razloga odlučuju o tome" i naglasila da je za nju važno da odnosi jačaju i da je "budućnost Kosova da bude deo EU".

O tome, napomenula je, postoji saglasnost svih članica Unije.

"Važnost dijaloga Srbija-Kosovo je takva da ono što smo dosad isposlovali jeste od istorijskog značaja", navela je visoka predstavnica EU.

Dodala je: "Znamo da je put ka primeni (rezultata dijaloga) popločan teškoćama, znamo da ima onih koji ne žele da to uspe". Ketrin Ešton je predočila da je "jasno da će za to biti nužno dosta napora i ta nastojanja moramo usmeriti ka nastavku" dijaloga.

"Mi odajemo priznanje predsedniku (Srbije Borisu) Tadiću i premijeru (Kosova Hašimu) Tačiju, jer je njihova lična politička predanost bila suštinski važna da se moglo ići napred", kazala je она. "A za Evropsku uniju je od ogromnog značaja da se nastave odnosi s njima oboma", rekla je visoka predstavnica EU.

"Mi smo, kad je reč o premijeru Tačiju, bili veoma naklonjeni da unapredimo neke oblasti od posebnog interesa, kao što je trgovina", navela je Ketrin Ešton.

Izvestiteljka EP za Kosovo, austrijska poslanica Ulrike Lunaček, je rekla da je "zabrinuta zbog toga što Evropska unija još nije dovoljno jedinstvena i što pet država-članica Unije još uvek ne priznaju nezavisnost Kosova" i zatražila od visoke predstavnice EU da kaže "šta je učinila da tih pet zemalja privoli na priznavanje" Kosova.

Ketrin Ešton je uzvratila da, kad je reč o nekim državama-članicama i pitanju priznavanja Kosova, "one su te koje odlučuju o tome".

"A moj je cilj", dodala je ona, "da obezbedim da odnosi s Kosovom stalno jačaju, kao i da je njihova budućnost da postanu deo Evropske unije".

"I oko toga postoji saglasnost svih dvadeset sedam zemalja-članica EU", ukazala je visoka predstavnica EU, napomenuvši da u zaključcima Saveta ministara EU na to nisu stavljene primedbe.

Članice EU su saglasne da se "Kosovo približi EU", kazala je i dodala da je uverena da je to od velike koristi.

"Pojedine zemlje su odlučile da ne priznaju (Kosovo) i one imaju takođe sopstvene razloge, a moje viđenje je da je budućnost Kosova zajedno s nama", zaključila je Ketrin Ešton.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: