Zukorlić:Glas za politiku,ne šuraka

Glavni muftija IZ u Srbiji Muamer Zukorlić kaže da on ne podržava Bošnjačku demokratsku zajednicu na izborima samo zato što tu stranku predvodi njegov šurak.

Izvor: B92

Utorak, 20.03.2012.

19:38

Default images

Zukorlić kaže da on podržava program stranke i da nije u redu što to B92 podvlači pošto nijedan drugi medij nije izdvajao tu informaciju.

"Ta politička partija je nastala iz opšteg pokreta koji ja predvodim. To što je moj šurak nije u redu. Nikada niste podvlačili da je Koštuničin zet Amfilohije Radović", kaže Zukorlić.

On je dodao da se radi o različitim parametrima koji se primenjuju na njega i bivšeg premijera.

"Ne ulazim u politiku, želim uticati na svoj život i Islamsku zajednicu. Imam situaciju da je IZ i ja sa njom i svi oni koji su meni bliski žrtve jedne nehumane politike. Šta očekujete u samoodbrani da radim?", kaže Zukorlić.

Zukorlić je istakao da očekuje apsolutnu pobedu Bošnjačke demokratske zajednice na predstojećim lokalnim izborima zakazanim za 6. maj.

"Trijumfalan rezultat očekujem i očekujem referendumsku atmosferu u kojoj će se građani izjasniti između beogradskog, poltronskog bloka i snage sandžačkog slobodarskog probošnjačkog", rekao je on dodajući da je BDZ sad u koaliciji sa pet vojvođanskih stranaka i da očekuje još lokalnih stranaka iz Sandžaka u toj koaliciji.

Zukorlić kaže da nikada nije govorio o beogradskoj politici kao genocidnoj, već da je samo podvukao da je to diskriminatorska politika i da "zaudara na politiku" čiji je cilj da se smanji broj Bošnjaka.

"Ako ne priznaje Bošnjačko nacionalno veće, ako vam izbacuje učitelje, ako vam ne dozvoljava akreditaciju...to su pritisci koji poručuju da samo ako ste servis beogradskih političara da ćete biti povlašćeni“, kaže Zukolić.

Zukorlić je komentarisao i sastanak s predsednikom SNS Tomislavom Nikolićem, pri čemu je naglasio da se tada nije sastao s prijateljem, nego sa osobom koja je spremna na dijalog.

"Ako se sastanete sa predsednikom najjače partije u Srbiji, to je prijateljstvo? To poručuje ništa drugo do da muftija nije isključiv i da će razgovarati sa svakim ko hoće da razgovara“, kaže Zukorlić i dodaje da je on bio prijatelj jedino sa bivšim premijerom Zoranom Đinđićem.

Zukorlić kaže da je autonomija Sandžaka "neophodna nužnost" koja će stabilizovati Srbiju i da se zalaže za dijalog o tom pitanju.

Zukorlić je za B92 rekao da se "ne može, zbog genocidnog rata u Bosni, Srbima dati republika, a Sandžaku oduzeti istorijsku autonomiju koju je imao", ocenjujući da je to "nakrivljeno" i da će "kad-tad da padne".

"Mi tražimo da se to pitanje reši dijalogom i smatramo da je to pitanje koje će stabilizovati Srbiju i normalizovati odnose", rekao je muftija sandžački.

"Sandžak je dva parčeta zemlje u dve države koje su podeljene granicom. Da sad održite referendum, 90 posto bi podržala regiju Sandžak“, kaže Zukorlić.

„Statusno pitanje može da se rešava u okviru džave. Dve regije unutar Srbije i Crne Gore. Ne treba menjati ustav, moguće je u okviru ovog ustava to uraditi. Ne očekujemo da se mena ustav“, dodaje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: