Prosečna starost u Srbiji 41,2 god.

Prosečna starost građana Srbije je 41,2 godine,rečeno je na konferenciji "Aktivno starenje u Evropi i Srbiji", u organizaciji fondacije "Centar za demokratiju".

Izvor: B92

Utorak, 20.03.2012.

17:38

Default images

Prema projekcijama, do 2030. godine svaki četvrti stanovnik imaće više od 65 godina.

Generalna sekretarka Fondacije Nataša Vučković, otvarajući konferenciju u sali Narodne banke, rekla je da aktivno starenje znači stariti u okviru društva, a da je cilj za ovu godinu, koju je EU proglasila godinom aktivnog starenja, promena svesti o doprinosu iskustva starijih ljudi.

"Ključno kod koncepta aktivnog starenja je da on odstupa od tradicionalnog pristupa starijima. Stariji nisu samo teret, ni samo masovni korisnici usluga socijalne pomoći, već i oni mogu da doprinesu razvoju zajednice", istakla je ona.

Zamenik šefa Delegacije EU Adriano Martins, rekao je tom prilikom da je očekivani životni vek u EU 79 godina, duži nego ikada, što predstavlja izazov za javne finansije, naročito za penzioni i zdravstveni fond.

"EU je odredila 2012. godinu za godinu aktivnog starenja kako bi se promovisale i stvarale nove mogućnosti za starije, a to je naročito bitno za Srbiju, koja je među najstarijim zemljama na svetu i u kojoj je taj problem naročito naglašen", rekao je Martins.

Zaštitnik građana Saša Janković istakao je da je posao države da pomaže najširem krugu građana i da pomaže uključivanje starijeg stanovništva u aktivnosti u koje tradicionalno nisu uključeni.

"Stariji sugrađani nisu uobičajena i česta pojava u kancelarijama državnih organa, pa ni u kancelariji zaštitnika građana, u smislu podnošenja pritužbi, što dovoljno govori o tome da oni ne očekuju mnogo i da se i sami osećaju isključeno", rekao je Janković.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković istakao je da je logično da u jednoj zemlji koja ima ovako visok stepen nezaposlenosti u posebno teškom položaju budu stariji radnici.

"Neke stvari se mogu rešiti stimulacijom. Poslodavci radnika sa dugim radnim stažom mogli bi biti manje opterećeni porezima i doprinosima. Tom finansijskom stimulacijom poslodavaca stariji građani bi lakše dolazili do posla", objasnio je Atanacković.

Konferencija je održana u okviru projekta "Zaustavimo diskriminaciju starijih i podržimo aktivno starenje" koji realizuje fondacija "Centar za demokratiju", a podržava Delegacija Evropske unije u Srbiji u okviru programa "Podrška civilnom društvu".

Evropska unija je proglasila 2012. godinom starenja kako bi se smanjili rašireni negativni stavovi i stereotipi prema starenju, zaustavili trendovi otpuštanja i smanjila stopa nezaposlenosti osoba starijih od 50 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: