Barozo i Rompej osudili napade

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i predsednik Saveta Herman van Rompej zajednički su osudili nasilje iz verskih pobuda.

Izvor: B92

Utorak, 20.03.2012.

16:44

Default images

"Snažno osuđujemo nedavne napade na verske zajednice u Evropi i van nje", rekli su Barozo i Van Rompej u zajedničkom saopštenju.

"Proganjanju i nasilju usmerenom protiv verskih zajednica nema mesta u Evropi, pa ni u svetu", rekli su oni.

Barozo i Van Rompej su podsetili da je Evropa vodila duge i teške bobe kako bi zaštitila pravo na slobodno mišljenje i verska ubeđenja, kao deo osnovnih prava pojedinaca.

"Evropska unija će nastaviti da podržava ta prava", navodi se u saopštenju.

Zajedničko saopštenje Baroza i Van Rompeja usledilo je nakon što je jučerašnja izjava visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, koja je u istom kontekstu pomenula napad na učenike jevrejske škole u Tuluzu i patnje palestinske dece u Gazi, izazvala buru protesta u Izraelu.

Eštonova je preko svog portparola danas porekla da je htela da uporedi napad u Tuluzu, u kome je poginulo troje dece, sa stradanjima Palestinaca u okupiranim teritorijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: