Radnici Magnohroma se vraćaju kući

Bivši radnici kraljevačkog Magnohroma prekinuli su oko 20.30 blokadu Ibarske magistrale između Beograda i Kraljeva i putnog pravca prema Kragujevcu.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 20.03.2012.

09:06

Default images

Jedan od radnika Dušan Vukadinović kaže da je oko 200 ljudi koji su držali blokadu krenulo autobusima nazad u Kraljevo.

Vukadinović je dodao da će u sredu doneti odluku o daljim potezima u vezi sa svojim zahtevima.

Radnici su iz Kraljeva krenuli u 8 sati jutros, ali su se nakon 15 pređenih kilometara zaustavili u selu Miločaj, gde su blokirali Ibarsku magistralu. Zbog te blokade na Ibarskoj magistrali se ubrzo obrazovala kolona putničkih i teretnih vozila duga nekoliko kilometara.

Bivši radnici su u međuvremenu odustali od blokade, pošto im lokalna vlast nije obezbedila autobuse, i put ka Beogradu nastavili pešice.

Radnici, među kojima ima i dosta žena, zvižde u pištaljke, povremeno skandiraju "lopovi, lopovi" i nose transparente "Robovi smo sopstvene države", "Spalićemo se jeftinim benzinom" i druge.

Prema ranijim najavama bivših radnika, oni su planirali da peške dođu do Beograda i svoj protest zbog neisplaćenih zarada nastave ispred Agencije za privatizaciju i Ministarstva ekonomije Srbije.

Član štrajkačkog odbora Dušan Vukadinović je rekao ranije za Radio B92 da će radnici stići do 12 sati u Beograd ako dobiju autobuse, a ako nastave peške, stižu za nekoliko dana.

Radnici od Vlade Srbije traže svojih, u proseku 18 plata, jer je država svojevremeno neuspešno privatizovala "Magnohrom" i za to uzela novac.

Vukadinović je rekao da je to što je država ponudila bivšim radnicima neodgovarajuće.

"Ono što nam nude te akcije i hipoteke to nama ništa ne znači. Niko nam nije rekao koja je to cena akcija i gde mogu da se prodaju. Magnohrom je obezvređen totalno. Ni država ne može da garantuje cenu. Tražimo da iza Magnohroma stane država i da nam isplati to što je na neki način dužna", rekao je Vukadinović.

"Sud, vlada i zavod obmanuli narod", "Robovi smo sopstvene države lopova" i "Spalićemo se jeftinim benzinom", samo su neke od parola koje bivši radnici "Magnohroma" nose.

Vukadinović je ocenio da je gradonačelnik Kraljeva na njega mislio kada je optužio radnike za politizaciju štrajka, jer je član Srpske napredne stranke.

"Mene je gradonačelnik napao zbog toga što sam član opozicione stranke, ali ja ni ne nastupam u ime stranke, već kao bivši radnik Magnohroma, uostalom nisam ni na kakvoj funkciji u stranci", rekao je Vukadinović.

Deo štrajkača koji protestuju ostao je u zgradi Skupštine opštine Kraljevo i odatle neće odlaziti dokle god se zaostale zarade ne isplate po osnovu pravosnažnih sudskih presuda.

Cvetković: "Naći rešenje za bivše radnike Magnohroma"

U međuvremenu oglasio se i direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković, koji je rekao da se mora pronaći rešenje za izmirenje potraživanja bivših radnika "Magnohroma" i naglasio da ta firma "ima jako dobru perspektivu ponovne uspešne privatizacije".

"Imamo činjenicu da akumulirane neisplaćene zarade iz perioda devedesetih koje su ušle u fazu izvršnih sudskih presuda na neki način dovode u situaciju da moramo to rešenje da pronadjemo", rekao je Cvetković na konferenciji za novinare na kojoj je bilo reči o efektima privatizacije.

On je naglasio da radnici "Magnohroma" nisu jedini, već da u Srbiji ima negde oko 50.000 radnika koji potražuju sudskim putem ili najavljuju da će na taj način tražiti, da im se izmire zaostale zarade i druga dugovanja.

On je naglasio da je reč o klasičnoj "hipoteci devedesetih, kada su sva naša društvena preduzeća navodno radila, a nisu ispunjavale svoje obaveze prema zaposlenima".

Cvetković je, govoreći o bivšim radnicima "Magnohroma", rekao da je radnicima ponuđena solucija koja "u velikoj meri, u materijalnom smislu zadovoljava izmirenje njihovih obaveza".

"Oni su to odbili. To je bila najbolja moguća ponuda koju smo mi u datim okolnostima, u okvirima što su naše nadležnosti, mogli da predložimo kako bi se obezbedio jedan novi investicioni ciklus od 60 miliona evra", kazao je Cvetković.

On je ukazao na to da je privatizacija te firme primer kako se nakon neuspele privatizacije firma bori za opstanak.

"To je možda slika i prilika nečega što ne mora da uvek govori u prilog tezi da kada imate strateškog investitora iz branše, čak i stranog investitora da će on biti u stanju da će od onoga što privatizuje da napravi najbolje efekte", kazao je direktor Agencije za privatizaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: