Jemen: Sukobi posle auto-bombe

Od posledica eksplozije automobila-bomba na jugu zemlje poginula 4 vojnika. Vojska pokrenula vazdušne napade na skrovišta Al-Kaide - verovatno ima 5 žrtava.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 13.03.2012.

14:03

Default images

U napadu bombaša samoubice na jugu Jemena poginula su četvorica jemenskih vojnika. Još najmanje četvorica vojnika su ranjena. Napad se dogodio kada je bombaš-samoubica aktivirao bombu u vozilu u blizini kontrolnog punkta kod grada Al-Bajda na jugu zemlje.

„Sve je razneto u deliće. Odmah su poginula četiri vojnika. Još njih četvorica su odneta u bolnicu s teškim povredama“, navodi neimenovani zvaničnik policije.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali policija optužuje ekstremiste bliske terorističkoj mreži Al-Kaida.

U znak odmazde, vojska je odmah pokrenula kopnene i vazdušne jedinice, što je potvrdio i guverner oblasti Al-Bajda.

Jedan zvaničnik zadužen za bezbednost takođe navodi da je vojska u vazdušnom napadu na jedno skrovište organizacije Ansar al-Šarija (koja se smatra jemenskom „ispostavom“ Al-Kaide) ubila tamošnjeg vođu te organizacije Nasera al-Dafrija, kao i još petoricu njegovih saboraca.

Ekstremisti su pojačali svoje napade na jugu zemlje od kada je, krajem februara, dužnost predsednika države preuzeo Abd-Rabu Mansur Hadi. On je najavio borbu protiv organka Al-Kaide u Jemenu.

Novi šef jemenske države uživa podršku iz Vašingtona, pre svega zbog namere da se obračuna s organizacijom, koju su Sjedinjene Američke Države već bile proglasile pobeđenom, posle ubistva njenog prvobitnog vođe Osame bin Ladena 2. maja 2011. godine. SAD su opremale i obučavale jemenske vojne jedinice za borbu protiv terorizma, iako obe strane tvrde da je međusobna vojna saradnja oslabila tokom masovnih protesta protiv nekadašnjeg predsednika Alija Abudulaha Saleha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: