Srpski "jutjub" uz srpski "fejsbuk"

Autori srpske verzije „Fejsbuka“, odnosno prve srpske društvene mreže „Fokus.rs“ najavili su da će 1. aprila pokrenuti sajt nalik dobro poznatom „Jutjubu“.

Izvor: Veèernje novosti

Nedelja, 04.03.2012.

23:46

Default images

"Novi sadržaj biće u glavnom meniju „Fokusa“, i onaj ko se jednom na njemu registruje neće to morati da ponavlja ukoliko želi da svoje video-zapise podeli sa drugima," objašnjava Dejan Kljajić, jedan od autora.

"Inače, želeli smo da se na što više načina identifikujemo da dolazimo iz Srbije, pa „Fokus“ sadrži i mapu naše zemlje. Posebno se zahvaljujemo Srbima iz dijaspore, koji su nam pomogli da razvijemo i usavršimo novi sajt," kaže on.

Zbog namere da se razlikuju od drugih interenet sadržaja, te da budu edukativni - kako za decu, tako i za odrasle, autori su pokrenuli i opciju „Upoznajte Srbiju“, a sa članovima „Fokusa“ već prikupljaju razne materijale koji su razvrstani u više od 40 kategorija.

Pišu o istoriji, kulturi, manifestacijama..., a obećavaju i da će svi prilozi biti ilustrovani fotogarfijama.

Malo je poznato, ali da bi prošlog 1. aprila mogli da startuju, Dejan Kljajić i Zoran Ilić vredno su radili čak 13 meseci.

"„Fokus“ ima velike sličnosti sa ostalim društenim mrežama na svetu, pa smo, tako, u septembru prošle godine omogućili audio i video pozive bez ikakvih posebih instalacija," navodi Kljajić. "Postoji i mogućnost konferencijske linije, odnosno razgovor više korisnika u isto vreme. Zasada „Fokus“ ima 12.500 korisnika, a svakodnevno beležimo oko 5.000 poseta. Dok ne istekne godinu dana rada, ne može da se napravi ocena uspešnosti sajta ili društvene mreže, mada smo mi za sedam meseci, koliko je proteklo od postavljanja brojača, došli do čak 518.000 poseta. Posebno nam je drago što je na mreži, između ostalog, postavljeno i 39 radio-stanica."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: