Turska će prisajediniti deo Kipra?

Turska će razmotriti mogućnost da prisajedini severni deo Kipra, ako kiparski Grci i kiparski Turci ne uspeju da dođu do dogovora o ponovnom ujedinjenju ostrva.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 04.03.2012.

20:59

Default images

Ovo je izjavio turski ministar zadužen za evropska pitanja Egemen Bagis, preneo je Rojters.

Lider kiparskih Grka Dimitris Kristofijas i vođa kiparskih Turaka Dervis Eroglu malo su napredovali u pregovorima o ponovnom ujedinjenju ostrva, koje je podeljeno na dve zajednice 1974, otkako su ih Ujedinjene nacije ubedile da obnove napore krajem prošle godine.

Bagis je za list kiparskih Turaka "Kibris" izjavio da će Turska podržati svaki dogovor koji postignu obe strane, ali i da je to samo jedan od nekoliko mogućih ishoda.
Kao moguća rešenja on je naveo ponovno ujedinjenje na osnovu sporazuma dva lidera, zatim stvaranje dve nezavisne države ukoliko oni ne mogu da se dogovore o ujedinjenju ili da se Turskoj pripoji Turska Republika Severni Kipar (KTTC), rekao je Bagis u intervjuu koji je dao u Londonu.
"Sve su ovo opcije na stolu", dodao je on.

Mnogi kiparski Turci protive se ideji o pripajanju Turskoj, prenela je turska televizija NTV izjavu Ozkana Jorgančioglija, vođe glavne opozicione Republikanske turske partije, koji je dodao da je ta ideja neprihvatljiva.
Kipar, koji je pod upravom kiparskih Grka i član je Evropske unije, koristio je spor da bi usporio napore Turske da se pridruži EU, navela je britanska agencija.

Nezadovoljna zbog pomanjkanja napretka, Turska je saopštila da, ukoliko ne bude pronađeno rešenje do 1. jula, kada Kipar preuzima predsedavanje EU, ona će prekinuti dijalog dok predsedavanje EU ne preuzme druga zemlja 2013. godine.
Turska je razmestila svoju vojsku na severu Kipra kada je izvršila invaziju na to ostrvo 1974. godine, nakon udara na Kipru koji je "orkestrirala" vojna hunta u Atini.

Severni Kipar priznaje samo Ankara i jedino s Turskom ima uspostavljen avio-saobraćaj. Severni Kipar je isključen iz međunarodnog sporta, finansija i trgovine, a u ogromnoj meri ga pomaže Ankara.
Spor je prošlog septembra zaoštren kada je Kipar dozvolio da počnu radovi na pronalaženju gasa. Na taj korak Turska je uputila svoju mornaricu u istočno Sredozemlje, navodeći da svaki gas koji bude bio pronađen pripada svim Kipranima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: