"Da nema nas,ne bi bilo ni statusa"

Predsednik SPS-a Ivica Dačić izjavio je da Srbija ne bi dobila kandidaturu za članstvo u EU da je njegova partija 2008. godine podržala Šešelja i Koštunicu.

Izvor: B92

Petak, 02.03.2012.

22:57

Default images

Njemu je na tu odluku predsednik Boris Tadić uzvratio da poštuje ljude koji na sebe preuzimaju rizike.

Na sednici Saveta za evropske integracije, kojoj su prisustvovali predsednik Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, kao i svi ministri u Vladi, Dačić je ocenio da su predizborna obećanja 5. oktobra ispunjena tek posle koalicije sa SPS-om.

"Uz dužno poštovanje prema predsedniku Republike i 5. oktobru, želeo bih malo u šali da kažem da ste ta predizborna obećanja realizovali tek u koaliciji sa SPS-om", rekao je Dačić.

Prema rečima Dačića, "to što su se neki za evrointegracije zalagali po okruglim stolovima, u inostranstvu i po stranim ambasadama, ništa ne znači, ako ne postoji politička volja i većina u državnim institucijama Srbije".

"Da je SPS sa koalicionim partnerima 2008. godine odlučio da podrži Koštunicu i Šešelja, niko od vas sada ne bi sedeo ovde, niti bi Srbija imala status kandidata", naglasio je Dačić.

On je izrazio "dužno poštovanje" prema EU, ali je naglasio da SPS ne vidi Uniju kao cilj, nego kao sredstvo da građani Srbije žive bolje.

Dačić je, aludirajući na snimak njegove interpretacije pesme "Miljacka" u Briselu, napomenuo da danas neće da koristi priliku da nešto otpeva, ali je i konstatovao da je Srbija, posle te pesme, dobila status kandidata.

Na Dačićev govor reagovao je predsednik Tadić, koji je rekao da "više nego išta" poštuje ljude koji u politici na sebe preuzimaju rizike i koji prave "neočekivane i neuobičajene iskorake".

"U ranijim pregovorima o formiranju Vlade, Dačić, ali i (Jovan) Krkobabić i (Dragan) Marković su napravili takav težak iskorak", podsetio je Tadić.

Od ljudi koji ne preuzimaju rizike nema koristi za društvo, rekao je Tadić i zaključio da kvalitetu života građana doprinose samo oni koji znaju da slede svoj put i ideju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

219 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: