Plata nastavnika po broju đaka

Broj nastavnika od školske 2014/2015. godine biće znatno manji, a oni koji ostanu biće plaćeni u zavisnosti od usavršavanja, kvaliteta rada i uspeha đaka.

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 02.03.2012.

22:16

Default images

Tada će početi plaćanje ”po glavi učenika”, biće smanjen broj odeljenja, škola, a samim tim i predavača. Prema broju đaka određivaće se sredstva koje neka škola, a onda i nastavnik dobijaju svakog meseca.

Za pilot projekat odabrano je 16 opština i gradova i oni su krajem 2011. godine već počeli da se pripremaju i da traže najbolju formulu plaćanja nastavnika.

"Pripremaju se da bi započeli pilot projekat ”per kapita” finansiranja (po glavi učenika). Imamo problem sa krajevima u kojima su odeljenja sa malim brojem učenika, iz demografskih razloga, ili je reč o đacima koji uče na jezicima nacionalnih manjina. Ne želimo da ona budu ugašena, pa se sada traži najbolji model plaćanja", objašnjava Zoran Kostić, pomoćnik ministra prosvete i nauke. A do 2014. godine školski sistem mora da bude racionalizovan.

"Do sada je ovim procesom ugašeno 1.585 odeljenja. Ali i dalje imamo 4.000 razreda sa desetak ili manje učenika. Uspeli smo da broj delimičnih tehnoloških viškova sa 4.500 u septembru gotovo prepolovimo", objašnjava Kostić.

A kada počne plaćanje po glavi učenika broj tehnoloških viškova biće znatno veći. Za njih će, najavljuje Kostić, Vlada obezbediti sredstva za socijalne programe. I ministar prosvete i nauke Žarko Obradović najavio je u petak na prosvetnoj konferenciji u Sava centru da će novi model plaćanja doneti nove viškove.

"Stanjem u pogledu efikasnosti, pogotovo sa aspekta broja zaposlenih ne možemo da budemo zadovoljni. Još imamo 2.682 nastavnika bez dela norme i oko sto neraspoređenih", rekao je Obradović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: