Ankete kažu - Putin novi predsednik

Za dva dana Rusija bira predsednika, a bez obzira na pad polularnosti, sadašnji premijer Vladimir Putin, sudeći po anketama, biće i treći put ruski predsednik.

Izvor: B92

Petak, 02.03.2012.

18:50

Default images

U svojim predizbornim govorima Vladimir Putin obećao je stanovništvu više od 164 milijarde dolara raznih socijalnih davanja tokom svog mandata, koji će trajati šest godina.

U Moskvi tik pred izbornu tišinu svakako nije u toku rat plakatima predsedničkih kandidata. Pojavi se poneka nalepnica koja poziva da se za Putina ne glasa. Međutim, daleko od toga da se Rusi ne bave izborima.

Prvo carevi, a onda generalni sekretari, pa potom i predsednici. Vekovima se Rusijom upravljalo iz Kremlja. Sadašnji stanovnik Kremlja, predsednik Dmitrij Medvedev, iza ovih zidina broji svoje poslednje dane. Barem za narednih šest godina. Za njegovo mesto i glasove birača bori se petoro ljudi. Samo jedan od njih je sa osmogodišnjim iskustvom u tom poslu, i on je i ovoga puta, prema anketama javnog mnjenja, u izbornoj trci daleko ispred svih Vladimir Putin.

Putin bi, prema anketama, trebalo da pobedi u prvom krugu sa oko 60 do 66 odsto glasova, prvi sledeći je komunista Genadij Zjuganov sa 14 odsto. Zamenik direktora Levada centra, centra za istraživanje javnog mnjenja, objašnjava zašto je godinama Vladimir Putin najpopularniji političar u Rusiji, ali i zašto je njegova popularnost opala.

„Pad popularnosti počinje krajem 2011. godine, kada je prošao udar krize i kada se ispostavilo da su izneverena očekivanja boljeg standarda, koja su nastala 2008. godine i čije je ispunjenje bilo odloženo zbog krize", kaže Aleksej Graždankin, zamenik direktora Levada centra.

Opozicioni kandidati su u kampanji obećavali reforme, kritikovali vlast za pad standarda, rast cena i nezaposlenosti. Obećavali su reforme, a mnogi i prevremene izbore. Putin je prvo obećao rast plata nastavnika, ulaganja u nauku, strože zakone za trgovinu ljudima, boljitak i rast standarda. Putinovo biračko telo čine konzervativni socijalisti, deo liberala, ali i deo umerenih nacionalista. Najveći deo su ipak oni koje je svojim reformama izvukao iz života ispod granice siromaštva, kaže Graždankin.

"Oni sada malo lakše dišu i za to su mu zahvalni. Ali postoji deo stanovništva - nova srednja klasa, koja nema materijalnih briga, koja ima slobodno vreme da brine i o tome kako funkcioniše država i oni su ti koji su na protestima", rekao je Graždankin.

Bez obizra na to ko je njihov lični izbor za predsednika, čak 80 odsto građana veruje da će Putin pobediti. Sadašnji predsednik Dmitrij Medvedev pozvao je sve da izađu i glasaju za onoga ko će nastaviti liberalne reforme u zemlji i rekao građanima da od izbora zavisi i budućnost. Njegova je određena, posle izbora biće premijer umesto Putina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: