Vamen: Budućnost Srbije je u EU

Danski ministar Nikolaj Vamen poručio da je budućnost Srbije u EU. Predsednik Boris Tadić očekuje da će Srbija do kraja 2012. dobiti datum početka pregovora.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 02.03.2012.

16:33

Default images

"Budućnost Srbije je u Evropskoj uniji. To možda izgleda kao dugačak, ali to je pravi put", rekao je Vamen na sednici Saveta Vlade Srbije za evrointegracije.

Danski ministar za Evropu je istakao da je sticanje statusa kandidata za Srbiju izuzetan momenat.

"Pod našim vođstvom Srbija je postala spremna da otpočne novo poglavlje u odnosima sa EU. Danas je početak puta prema članstvu. To je dugačak, ali pravi put. Budućnost Srbije je u Evropi", rekao je Vamen.

Predsednik Srbije Boris Tadić očekuje da će Srbija do kraja godine dobiti datum za početak pregovora.

"Suštinsko strategijsko dostignuće ostvarićemo kada dobijemo datum za početak pregovora. Tada će svi naši snovi od 5. oktobra biti ostvareni", rekao je Tadić, ističući da to može da se očekuje do kraja ove godine. On je poručio da se sticanjem statusa kandidata za članstvo u EU menja slika Srbije i dodao da je to dostignuće pre svega njenih građana.
"Sve vlade od 5. oktobra su doprinele reformama, a ova vlada bila je suočena sa velikim izazovima, posebno imajući u vidu ekonomski ambijent u Evropi i svetu, koji je suštinski izmenjen", rekao je Tadić na sednici Saveta za evrointegracije.

Nismo mogli da izaberemo teže vreme za upravljanje zemljom, rekao je on, ističući da je zato postignuće veliko, i to ne zbog administracije, već zbog građana.

"Statusom kandidata potvrđujemo da smo na dobrom putu", naglasio je Tadić.

Premijer Srbije Mirko Cvetković je, otvarajući sednicu Saveta Vlade za evropske integracije, izrazio zadovoljstvo zbog onoga što je urađeno u protekle četiri godine, za vreme mandata aktuelne vlade, ocenivši da se u tom periodu Srbija promenila nabolje.

Cvetković je naglasio da, iako je tokom poslednje četiri godine urađeno mnogo, preostaje još dosta posla.
(Foto: Tanjug)
Premijer Srbije je naveo da put do statusa kandidata za članstvo u EU nije uvek bio lak, ali da je veliko zadovoljstvo videti koliko je do danas učinjeno.

"Jula 2008. Srbija nije imala nikakav ugovorni odnos sa EU, a danas je kandidat za članstvo", rekao je Cvetković.

On je naveo da je sve što je postignuto na putu evropskih integracije učinjeno u poslednje četiri godine.

"U mišljenju Evropske komisije o kandidaturi Srbije istaknut je veliki napredak. To je rezultat rada vlade, Skupštine, nezavisnih tela, pravosuđa i svih građana Srbije", rekao je Cvetković.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović ukazala je da je parlament dao značajan doprinos ostvarenju današnjeg rezultata time što je ispunila 92 odsto nacionalnog programa za evropske integracije.

U raspravi koja je usledila, potpredsednik Vlade Ivica Dačić izrazio je nadu da svaka sledeća vlada Srbije neće preispitivati potrebu puta ka EU, kao i da će Unija prema svim zemljama imati iste kriterijume.

Ministar kulture Predrag Marković je rekao da Srbija veruje da regionalna saradnja treba da bude ključni doprinos evropskoj integraciji, a, kako je naveo, Srbija u Evropu niti želi, niti može da stigne sama.

"Dobijanjem statusa kandidata Srbija neće postati druga zemlja, ali ima šanse da bude drukčija", rekao je Marković.

Savet u kojem su i ministri, pohvalio je napore Vlade Srbije, predsednika Republike, Skupštine Srbije, pravosudnih organa, nezavisnih tela, predstavnika civilnog društva i socijalnih partnera u toku procesa za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Evropski savet odlučio je sinoć u Briselu da Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: