Basesku: "Rumunski problem" naduvan

Trajan Basesku kaže da Rumunija nije želela da blokira kandidaturu Srbije već da je podseti na obaveze, ali su novinari i političari naduvali to pitanje.

Izvor: B92

Petak, 02.03.2012.

14:20

Default images

"Sa Beogradom smo već imali duge i prijateljske diskusije o vlaškom pitanju", rekao je predsednik Rumunije i dodao da nije tačno da je Rumunija blokirala kandidaturu, jer bi "Srbija ionako dobila status kandidata na ovom samitu".

Basesku je rekao da su problem naduvali "mediji i neodgovorni političari".

Srbija je na ministarskom samitu u utorak ove nedelje, zbog rumunskih primedbi u vezi sa statusom vlaške manjine u Timočkoj krajini, umesto odluke o kandidaturi dobila samo preporuku, koja je konačno usvojena u četvrtak uveče, na samitu šefova država i vlada.

Basesku je istakao da je Rumunija povukla svoje primedbe čim je juče u Briselu potpisan protokol koji reguliše prava vlaške manjine tako što onima koji žele da se izjasne kao Rumuni daje mogućnost školovanja, bogosluženja i pristup do medija na rumunskom jeziku.

"Taj protokol je prošle godine bio 90 odsto dogovoren, ali su ga naši srpski prijatelji, verovatno zbog Kosova, zaboravili. Samo smo hteli da ih podsetimo", rekao je Basesku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: