"Poboljšanje imidža Srbije"

Vlast i opozicija pozitivno dočekali vest o dobijanju statusa kandidata. Dačić: Kandidatura će doprineti boljem imidžu Srbije. Šutanovac: Dokaz uvažavanja iz EU

Izvor: B92

Petak, 02.03.2012.

08:24

Default images

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović rekla je da je dodeljivanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU značajan korak i da misli da građani zbog toga imaju osećanje ogromnog zadovoljstva, ali i odgovornosti.

"Dobijanje kandidature treba da bude prvi značajan korak koji usmerava do realizacije cilja i boljeg života građana. Svi oni koji su najodgovorniji sada polažu ispit", rekla je Đukić Dejanovićeva novinarima u Beogradu.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac je izjavio da "Izjave evropskih zvaničnika, kako predstavnika EU, tako i svih država članica, koji daju podršku Srbiji i ne sumnjaju u njeno evropsko opredeljenje, prvi je konkretni dokaz uvažavanja našeg novog statusa kandidata.

"Isti stepen razumevanja ovog procesa, ista energija i entuzijazam je neophodan i u Srbiji da bi naš dalji proces evropske integracije, pre svega zbog unutrašnjih reformi, mogao biti uspešno nastavljen", istakao je Šutanovac u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima. Šutanovac je naveo da je prethodni period bio veoma izazovan za Srbiju, jer je pokazao da stav EU zavisi od stava svake njene članice i da na taj način svaka članica štiti svoje nacionalne interese. To je, prema njegovim rečima, važna pouka za sve one koji misle da Srbiju približavanje EU vodi gubitku nacionalnog suvereniteta.

"Naprotiv, članstvo u EU je garancija suverenosti svake od njenih država članica", istakao je Šutanovac.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da je politika i "I Evropa i Kosovo", uprkos svim iskušenjima i preprekama, dobijanjem statusa kandidata, prošla međunarodni test, čime je potvrđena i njena ispravnost.

To je, kako je istakao, jasan pokazatelj da treba slediti put očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije uz poštovanje Rezolucije SB UN 1244 i Ustava Republike Srbije.

Bogdanović je poručio Srbima na Kosovu i Metohiji da budu uvereni da će Vlada Srbije i celokupni državni vrh odlučno i istrajno nastaviti da se bore za rešenja koja su najbolja za Srbiju i koja su u skladu isključivo sa nacionalnim državnim interesima i Ustavom. Nema sumnje da će sticanje statusa kandidata doprineti drugačijem viđenju Srbije u svetu, smatra današnji ministar policije i potpredsednik vlade, a nekadašnji portparol režima Slobodana Miloševića Ivica Dačić.

"Pa znate kako neka predubeđenja koja postoje o našoj državi i narodu će ostati i dalje, ali Srbija je dosta uradila na promeni jednog poimanja naše države u svetu. Nažalost, naš položaj se nije mnogo promenio u odnosu na sve one godine imajući u vidu da su mnogi problemi koji su tada postojali sada prisutni", rekao je Dačić.

Dobijanjem statusa kandidata za članstvo u EU Srbija je dobila potvrdu da u dogledno vreme može da se nađe u porodici evropskih naroda, ali kandidatura treba da bude i podsticaj za razvijanje ekonomije i države, izjavio je funkcioner Socijalističke partije Srbije Branko Ružić.

Ružić, koji je šef poslaničke grupe SPS-JS u republičkom parlamentu, naglasio je da je kandidatura, pre svega, očekivani pozitivni epilog koji politički odgovornim ljudima treba da predstavlja impuls za odgovorno ponašanje.

"Smatram da će Srbija, zaokruživanjem ovog procesa evropskih integracija u mandatu ove vlade, praktično imati priliku da iskoristi sve svoje prednosti i da kroz pretpristupne fondove EU obezbedi sredstva za projekte, pre svega na polju poljoprivrede i zapošljavanja", rekao je Ružić.
Predsednik Liberalnodemokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da je dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU ostvarenje sna građana i svih demokratskih i reformskih snaga koje su godinama branile evropsku Srbiju i ideju o njenom značaju.

"Odluka o kandidaturi je najmanje administrativna mera. To je makar delom ostvarenje sna Zorana Đinđića, koji je ubijen zbog svoje ideje o modernizaciji zemlje i povratka Srbije u zajednicu evropskih naroda", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Dobijanjem statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji Srbija stiče poene na međunarodnom planu, jer je pokazala da je zemlja koja ispunjava obaveze, a istovremeno je i pozitivni signal investitorima, izjavila je članica Predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije Suzana Grubješić.

"Kandidaturu ne treba shvatiti i doživeti kao dobitak na lutriji, već kao važan korak u čitavom procesu, ili kao tačku A od koje počinjemo kretanje, ka tački B, a to je članstvo u EU", rekla je Grubješićeva.

Ona je naglasila da je za Srbiju važno da ostane na evropskom putu, jer samo tako može da postane pristojna i uređena zemlja, a to znači, kako je rekla, da mora da sprovede sve neophodne reforme koje je započela, a nije dovršila, kao i one koje nije ni počela.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije i poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Laslo Varga izjavio je da je Srbija, dobijanjem statusa kandidata za članstvo u EU, napravila veoma važan korak i stekla preduslov za sve naredne stepenice u procesu ka punopravnom članstvu.

Varga je rekao da Srbija statusom kandidata šalje poruku drugim državama i investitorima da je na dobrom putu da postane punopravna članica EU, odnosno da će u jednom trenutku postati uređenija i da će funkcionisati na način koji će olakšavati ekonomske aktivnosti i investicije.

Dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU pozdravila je i Jedinstvena Srbija. Kako je saopšteno iz te stranke danas, JS se zahvaljuje šefovima država i vlada na takvoj odluci. U saopštenju, koje je potpisao predsednik JS i gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma, se ističe da je "JS bila jedna od karika u lancu bez koje nije mogla da se napravi proevropska vlada".

"Pragmatična odluka koju je JS donela 2008. pokazala se ispravnom, jer je poznato da se JS zalaže za nacionalni pragmatizam i ekonomski patriotozam i ne smemo stati na pola puta". "Rekli smo 2008. godine da se patriotizam ne sipa u traktor, a sada kažemo da se status kandidata sipa u nova radna mesta, bolje medjunarodne odnose i bolji život svih gradjana", navodi se u saopštenju JS.

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić čestitao je danas građanima Srbije na dobijanju statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

"Ovim je Srbija dobila potvrdu da je njeno mesto na evropskom putu i napravila veliki iskorak ka ekonomskoj sigurnosti i boljem životu svih nas koji živimo na ovim prostorima", navodi se u Kuntićevoj čestitki.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: