Ambasadori zemalja EU idu iz Minska

Zemlje članice EU povući će sve svoje ambasadore iz Minska na konsultacije, nakon što je Belorusija zatražila odlazak šefa delegacije EU i ambasadora Poljske.

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2012.

22:09

Default images

Ovu odluku saopštila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

"Odlučila sam, zajedno sa (poljskim) ministrom spoljnih poslova (Radoslavom) Sikorskim, da ćemo pozvati na konsultacije naša dva ambasadora", navodi se u saopštenju.

"Istovremeno, sazvala sam danas sastanak ambasadora zemalja članica u Briselu kako bismo koordinisali naš odgovor. U znak solidarnosti i jedinstva, dogovoreno je da će se svi ambasadori zemalja članica EU u Minsku povući na konsultacije u svoje prestonice", istakla je Ešton, dodajući da će sve članice 27-članog bloka takođe pozvati beloruske ambasadore u svoja ministarstva spoljnih poslova.

Podsetimo, Belorusija je opozvala svoje ambasadore iz Brisela i Varšave.

Odluka Minska da zatraži odlazak evropskih ambasadora i opozove svoje ambasadore usledila je posle jučerašnje odluke EU da uvede nove sankcije za 21 beloruskog zvaničnika zbog ugrožavanja ljudskih prava koje sprovodi režim predsednika Aleksandra Lukašenka.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc u međuvremenu je izjavio da ovakva odluka Minska predstavlja "neprijateljski čin", javila je agencija Frans pres.
"Duboko žalim zbog ove odluke. Ona predstavlja nesrazmeran i kontraproduktivan korak. Smatram da je to neprijateljski čin", kazao je Šulc.
Na "crnoj listi" EU zbog represije civilnog društva već se nalazi 210 osoba u Belorusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: