"Tadić potvrdio predanost EU"

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej izjavio da je predsednik Tadić nastojao da Srbiju približi Europskoj uniji "s vizijom, hrabrošću i odlučnošću".

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2012.

20:34

Default images

On je posle sastanka s predsednikom Srbije rekao da je taj susret pružio priliku da se još jednom potvrdi zajednička predanost ka evropskoj perspektivi Srbije.

Van Rompej je ocenio da je Srbija ispunila tri zahteva koja je Evropski savet uputio 9. decembra, a odnose se na regionalnu saradnju, integrisano upravljanje prelazima i saradnju sa Euleksom i Kforom".

"U tom kontekstu, predsedniku Tadiću čestitam na uspesnom ishodu dijaloga Beograd-Priština koji je održan u Briselu od 22. do 24. februara 2012. godine", navodi se u saopštenju predsednika Evropskog saveta.

"Želim odati počast obema stranama za donošenje dva važna sporazuma koji će doneti dugoročne političke i praktične prednosti za Srbiju, Kosovo i sve ljude u regionu. Nadam se da će Srbija nastaviti da podržava regionalnu saradnja i dobrosusedske odnose na zapadnom Balkanu", istakao je Van Rompej.

On je dodao da ključno pitanje ostaje primena svih postignutih dogovora. Savet za opšte poslove EU danas je razmotrio i potvrdio napredak Srbije i preporučio i podržao da joj se dodeli status kandidata za članstvo u EU.

"Moja je želja da Europski savet 1. i 2. marta potvrdi status kandidata Srbije", ističe se u saopštenju Van Rompeja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: