Tadić za B92: Nije još sve gotovo

Boris Tadić ocenjuje da preporuka ministara spoljnih poslova zemalja EU da Srbija dobije kandidaturu ne znači da je taj posao gotov. Sačekajmo odluku Saveta EU.

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2012.

18:35

Default images

To je u Briselu za B92 rekao predsednik Srbije u prvoj reakciji nakon preporuke šefova diplomatija svih 27 zemalja članica da Srbija dobije kandidaturu.

"To je samo preporuka, ostaje još odluka Saveta EU i postoji mogućnost da se ova preporuka poništi. Nije sve gotovo, mi nastavljamo i ovih 48 sati do sastanka Saveta EU da radimo što smo do sada radili".

Tadić kaže da ga neće iznenaditi bilo kakva odluka koju bi u 1. i 2. marta mogao da donese Savet EU. Ujedno ne želi da iznosi prognoze, niti da odgovori na pitanje da li je optimista ili pesimista u vezi sa konačnom odlukom.

"Neću da se bavim prognozama, igramo do poslednjeg trentuka ovu političku utakmicu, nema opuštanja i nema predaje. Borimo se do kraja i nikada nećemo odsutati", rekao je Tadić.

Preporuka Saveta ministara da Srbija dobije status kandidata doneta je danas u Briselu nakon šest sati rasprave i trebalo bi da je potvrde šefovi država i vlada na samitu EU 1. i 2 marta.

Na pitanje da li ga je iznenadio tvrd stav Rumunije, predsednik Srbije je rekao da ga u politici ništa ne iznenađuje, jer zna da uvek postoji neka prepreka. On je dodao da je razgovarao s predsednikom Rumunije Trajanom Baseskuom povodom zahteva njegove zemlje da se pre odobravanja statusa kandidata dobiju čvrste garanacije o zaštiti prava rumunske manjine u Srbiji.
Boris Tadiæ nakon susreta sa Hermanom van Rompejem, predsednikom Evropskog saveta u Briselu (Beta)
"To je njihovo principijelno pitanje i Rumunija kao i svaka zemlja samo brani svoje interese i želi da zaštiti svoju etničku zajednicu u susednoj zemlji. Mi poštujemo ljudska prava i slobode i to je pitanje poštovanja principa za koje smo se borili tokom devedesetih", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije kaže da bez obzira na sve, treba raditi svom snagom do kraja jer je cilj Srbije da postane punopravna članica EU, ali kako kaže "ne zbog članstva, nego zbog boljeg života građana Srbije". Tadić je rekao da za građane Srbije dobijanje statusa kandidata znači mogućnost otvaranja novih radnih mesta jer kandidatura uliva dodatnu sigurnost za strane investicije.

"Status kandidata garantuje svakoj investiciji koja dolazi kod nas da ima sigurnost, bez obzira da li je investicija iz EU, SAD, Kine ili Rusije. Kandidatura je, dakl,e dobra za privlačenje investicija, a sa njihovim dolaskom dolazi do otvaranja novih radnih mesta. Nije to samo važno za političke integracije, već i za ekonomiju naše zemlje“.

Tadić je naveo i da bi Srbija danas sa EU pregovarala o članstvu da nema kosovskog problema, koji čini našu politiku „bremenitom“.

On je ponovio da će Srbija nastaviti da pregovara s Prištinom o svim pitanjima koja su u skladu sa međunarodnim konvencijama i poštovanjem ljudskih prava, uz poruku da se neće prihvatiti nikakva ucena.

"Ovo je test za politiku: i Evropa i KiM - ali uveren sam da nemamo drugu mogućnost, moramo da brinemo o našim građanima, da doprinosimo politici pomirenja i da se krećemo ka EU. I svi treba da znaju da mi ne pristajemo ni na kakve ucene. O tome sam razgovarao danas u Brisleu sa gospodinom Barozom i gospođom Ešton i to svi u Briselu dobro znaju. Nastavljamo pregovore, želimo da nađemo rešenje za probleme koji tište naše građne na Kosovu i Metohiji, ali nećemo preći crvenu liniju", zaključio je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: