"Ovo je uspeh, sada treba datum"

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović kaže da je sada ključno stvoriti uslove za datum pregovora. Dragan Šutanovac: Važan korak u procesu evropskih integracija.

Izvor: Beta

Utorak, 28.02.2012.

18:25

Default images

"Preporuka za dobijanje kandidature je, posle velikog iscrpljivanja, veliki uspeh društva, naše demokratske javnosti, koja je godinama verovala i radila sve kako bi Srbiji omogućila perspektivu koju zaslužuje, uprkos svim greškama vlasti", rekao je Jovanović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Evropi je, naglasio je Jovanović, stalo do Srbije i to vrlo često više nego političarima u Srbiji.

Prethodnih godina i meseci evropska politika je, smatra on, imala više razumevanja za srpsku politiku nego što je srpska politika imala za evropske napore, dileme i potrebu da u Srbiji i celom regionu probudi najbolje potencijale i pomogne da se reši nepotrebnih opterećenja političkih grešaka iz prošlosti.

On je dodao da "nije trenutak za samozadovoljstvo", jer je Srbija već uzgubila previše vremena i da će kandidatura imati pravi smisao za građane, ako se iskoristi za stavljanje tačke na sve dileme oko vrednosne, političke, ekonomske i kulturne orijentacije u budućnosti.

Srbija će, ocenio je Jovanović, dobiti pravi tempo unutrašnjih promena i uređivanja zemlje kroz brze, efikasne i pametno vođene pregovore po poglavljima, koji je očekuju u narednih nekoliko godina.

"LDP u ovom činu verifikacije spremnosti Evrope da pruži priliku najboljim potencijama Srbije i njenih građana prepoznaje i satisfakciju za politiku na kojoj insistiramo godinama", podvukao je lider te stranke.

Šutanovac: Značajan momenat za Srbiju

Odluka ministara spoljnih poslova država članica EU o dodeljivanju statusa kandidata za članstvo u EU za Srbiju je značajan momenat ne samo u procesu evropske integracije već i u opštem procesu reformi u zemlji, izjavio je potpredsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac.

On je u pisanoj izjavi dostavljenoj agenciji Beta naveo da status kandidata za clanstvo u EU predstavlja novi izazov, ali i stratesko
opredeljenje Srbije, i da traži angazovanje celokupnog drustva i svih građana, koji i najviše dobijaju od tog statusa.

"Ovo je konačna i zvanična potvrda koja dolazi od naših partnera iz Evrope da je Srbija duboko zagazila i uspešno ostvarila neophodne
korake kako bi zaista postala razvijena, demokratska, napredna evropska drzava", naveo je Šutanovac.

On je kazao da će za nekoliko dana, kada Evropski savet potvrdi odluku o dodeljivanju statusa kandidata, početi novi period za Srbiju
u kome će biti u drugačijoj političkoj ali i ekonomskoj situaciji.

Šutanovac je dodao da Srbija u nastavku tog procesa treba da održi istu energiju i posvećenost evropskim integracijama i napretku,
odlučnost i jasnost u svim koracima, mudrost i veštinu u pregovaranju i zaštiti nacionalnog interesa, ali i veliku podršku građana za sve sto se preduzima.

Prema njegovim rečima, država koja je kandidat za članstvo u EU mnogo je pogodnija za sve one koji su zainteresovani za investiranje u Srbiju.

"Investicije su neophodne za otvaranje novih radnih mesta, poboljšavanje standarda nasih građana, što je zapravo i osnovni
cilj evropske integracije Srbije - bolji zivot svih nas je suština ovih napora", rekao je Šutanovac.

On je ocenio da nije bio jednostavna put Srbije do statusa kandidata i da je možda bio najteži u poredenju sa svim ostalim državama.

"Nisu nam na ruku išle ni politicke ni ekonomske prilike u EU, a teško nasleđe devedesetih godina nas je pratilo, i nastaviće da nas
prati, na svakom koraku", rekao je potpredsednik DS-a.

Šutanovac, koji je i ministar odbrane Srbije, naveo je da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije (VS) odlukom o dodeljivanju
Srbiji statusa kanidata za člansvo u EU takođe potvrđeni kao uspešni tvorci reformi u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: