NA KOSOVU PRONEVERENO 4,2 MILIONA DOLARA?

Izvor: B92

Utorak, 30.04.2002.

20:00

Default images
"Na osnovu raspolozivih informacija, Evropski ured protiv pronevera (OLAF) je jos aprila prosle godine doneo odluku o otpocinjanju istrage o trosenju novca evropskih fondova na Kosovu", stoji u saopstenju dostavljenom agenciji Sense. Preciznije, saopstava OLAF, rec je o istrazi vezanoj za mogucu proneveru sredstava u sektoru kosovske elektrodistribucije, a visina nenamenski utrosenih sredstava je oko 4,2 miliona americkih dolara. Evropski ured protiv pronevera naglasava kako je istraga jos u toku te nema ni konacnih, nepobitnih nalaza. "Ovo saopstenje je posledica brojnih zahteva medjunarodnih medija da saznaju vise o ovoj istrazi", pojasnjava OLAF neuobicajeni potez publikovanja istrage pre nego je okoncana. Evropski istrazitelji najavljuju intenziviranje procesa utvrdjivanja cinjenica o proneveri evropskog novca namenjenog rekonstrukciji kosovskog elektroenergetskog sistema, potvrdjujuci kako su u dosadasnjem toku istrage imali blisku saradnju sa Evropskom agencijom za rekonstrukciju (EAR) i civilnom upravom Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK).U prvoj reakciji na objavljeno saopstenje Evropskog ureda protiv pronevera, sef civilne uprave UN na Kosovu, Mihael Stajner, iskazuje odlucnost da "slomi korupciju na svim nivoima" i potvrdjuje nalaze evropskih istrazitelja: " Moram reci da sam nasao dokaze moguce pronevere u visini od oko 4,5 miliona eura medjunarodnih sredstava namenjenih uvozu elektricne energije. Znam da je i pre bilo glasina o korupciji u Elektoroprivredi Kosova, ali sam za to trazio dokaze. Sada, medjutim, te dokaze imam i odmah sam o njima obavestio Evropsku komisiju. Istraga je u toku i u njenom interesu nisam u prilici dati vise detalja", kaze sef UNMIK uz obecanje kako ce odgovorni za proneveru biti privedeni "nadleznim vlastima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: