MIHAJLOVIC: NE OCEKUJEM PROBLEME KOD HAPSENJA OPTUZENIH

Izvor: B92

Utorak, 30.04.2002.

20:00

Default images
Ministar unutrasnjih poslova Srbije Dusan Mihajlovic izjavio je u utorak da je Zakon o saradnji sa haskim tribunalom precizno odredio ulogu policije u njegovoj primeni i da zato "ne ocekuje nikakve probleme" pri hapsenju haskih optuzenika. "Zakon o saradnji sa Haskim tribunalom precizno je regulisao nacin sprovodjenja optuzenika i MUP nema ulogu kakvu je imao ranije, kada smo direktno sprovodili odluku republicke vlade o primeni Statuta tribunala, bez angazovanja sudova", rekao je Mihajlovic novinarima u Sremskoj Kamenici. On je obrazlozio da Savezno ministarstvo pravde dostavlja zahteve Okruznom sudu u Beogradu, koje onda poziva lica protiv kojih je podignuta haska optuznica.

Mihajlovic je rekao da veruje da policija uopste nece ni morati da hapsi haske optuzenike. "Bez obzira sto je samo sest haskih optuzenika odlucilo da dobrovoljno saradjuje sa Tribunalom, postoji mogucnost da ce i svi oatali ispuniti svoju gradjansku duznost i zakonsku obavezu i odazvati se sudskom pozivu, tako da verujem da policija nece ni imati posla", rekao je Mihajlovic.

On je rekao da se na spisku lica protiv kojih je Tribunal podigao optuznice nalaze i neke osobe koje nisu poznate policiji i ne nalaze se u Srbiji. "Ta lica ce verovatno biti nedostupna i sudu i policiji ", rekao je Mihajlovic.

Izjavu oficira Vojske Jugoslavije Veselina Sljivancanina da se "ziv nece predati" Mihajlovic je ocenio kao "neodgovornu". "Svaki gradjanin ove zemlje, a posebno ako je bio oficir i polaze na neku oficirsku cast, ima obavezu da postuje zakone i sudove ove zemlje. Stoga je stvar njegovih (Sljivancaninovih) staresina i organizacije kojoj je pripadao da tu izjavu rasprave, i bilo bi dobro da to urade pre nego sto ga sud pozove", rekao je Mihajlovic. Ministar Mihajlovic je odrecno odgovorio na novinarsko pitanje da li ce, ukoliko Sljivancanin ostane pri izrecenim pretnjama, u njegovom hapsenju morati da se angazuje i neka od specijalnih formacija MUP-a. "Zasto bi bile potrebne nekakve specijalne jedinice? Ne ocekujete valjda da ce gospodin Sljivancanin pruziti otpor nekom policajcu ili vojnom policajcu, koji dodje po njega", rekao je Mihajlovic.

Mihajlovic je rekao i da ne ocekuje nikakve probleme unutar samog MUP-a zbog toga sto ce policajci morati da privode haske optuzenike. Na podsecanje da su se pripadnici "crvenih beretki" pobunili zbog toga sto su morali da uhapse bracu Banovic, optuzenu pred Haskim tribunalom, ministar Mihajlovic je rekao da nije ni trebalo da "crvene beretke" rade taj posao. "U tome je bila greska. I takve greske se nece ponoviti", rekao je Mihajlovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: