IZASLANICI EU U PODGORICI: NEZADOVOLJSTVO ZBOG ODUGOVLACENJA

Izvor: B92

Utorak, 30.04.2002.

20:00

Default images
Specijalni izaslanici visokog predstavnika Evropske unije Havijera Solane, Fernando Djentilini i Stefan Lene, razgovarali su u utorak u Podgorici sa predstavnicima crnogorskih politickih partija, javlja Srdjan Jankovic, dopisnik Radija B92. Djentilini i Lene izrazili su nezadovoljstvo zbog odugovlacenja postupka za izbor komisije za izradu Ustavne povelje i konstatovali potrebu sto ranijeg zapocinjanja realizacije Sporazuma, odnosno formiranja Ustavne komisije. U razgovoru sa predsednikom Odbora za medjunarodne odnose Svetozarom Marovicem ukazana je potreba vece kooperativnosti i odgovornosti svih koji su glasali za Sporazum i onih koji ne dovode u pitanje evropske principe i standarde na stvaranju normativnih okvira za buduce odnose Crne Gore i Srbije. Izrazeno nezadovoljstvo izaslanika EU sporoscu procesa Miodrag Zivkovic politicki lider Liberalnog saveza rekao je da sustinsku opstrukciju Sporazuma sprovode one snage koje su u crnogorskom parlamentu glasale za Sporazum. Predsednik SNP-a Predrag Bulatovic je posle razgovora sa Solaninim izaslanicima izjavio da je preneo kljucne zahteve njegove stranke: da se obezbedi usvajanje Ustavne povelje u saveznom parlamentu, neposredni izbori, kao i kontinuitet postojecih saveznih organa do izbora novih: "Ja sam, kao kljucno, izneo pitanje – da li je moguce da bez usvajanja Ustavne povelje u saveznom parlamentu znaci kraj Ustava SRJ. Imam utisak da sam naisao na puno razumijevanje, a to je pitanje aktivnog ucesca koalicije Zajedno za Jugoslaviju u odlucivanju prihvatanja Ustavne povelje. Za nas je aktivni potez da ne prihvatimo ustavnu povelju u koju ce biti ugradjen savez samostalnih drzava. Ako DPS prihvati ono sto sam ja predlozio, da se sa 2/3 usvaja ustavna povelja u republickom parlamentu, a da se zatim usvaja i proglasava u saveznom parlamentu, i drugo, da se utvrdi sastav ustavne komisije, mi mozemo odmah da usvojimo takve zakljucke", rekao je Bulatovic.

Specijalni izaslanici Havijera Solane razgovarali su i sa predstavnicima Socijaldemokratske partije i Narodne stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: