NOVO DECJE ODELJENJE U INSTITUTU ZA ONKOLOGIJU

Izvor: B92

Utorak, 30.04.2002.

20:00

Default images
U Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije otvoreno je decje odeljenje, ciju su rekonstrukciju i prosirenje obezbedile Vlada Italije i americka ambasada. U obnovi tog dela bolnice ucestvovale su domace i strane nevladine organizacije, kao i Fondacija "Naslikaj osmeh", koja je oslikala zidove novootvorenog odeljenja. U renoviranje Odeljenja pedijatrijske onkologije ulozeno je vise od 500.000 evra.

Doktor Bekic sa ovog Instituta za B92 kaze da ova pomoc omogucuje izlecenje dve trecine dece obolele od raka. "U prethodnom odeljenju je bilo sa 22 postelje i bez osnovnih higijenskih uslova za ovaj tip odeljenja. Na ovom odeljenju su ispunjeni svi uslovi kao u svim razvijenim zemljama u zapadnoj Evropi i SAD. Procenat trajno izlecene dece iznosio je u prethodnom periodu oko 50%, ali sa ovim prostorom znamo da cemo doseci trend u svetu broja izlecenih sa 2/3 obolele dece".

Godisnje se na ovo odeljenje upucuje oko tristo dece iz Jugoslavije i Bosne i Hercegovine, a najmanje polovina zadrzava na klinickom lecenju.

Cista kupatila, oslikani zidovi, televizor i video u svakoj sobi olaksavaju boravak u ovoj instituciji. Lin Montogomeri, supruga americkog ambasadora u SRJ i pripadnica tima koji je ucestvovao u ovoj akciji, najavila je prikupljanje novca i za pedijatrijsko odeljenje ove bolnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: