Cerić: Imam izveštaj o islamofobiji

Reis-ul-ulema IZ u BiH Mustafa Cerić kaže da će predstojeći izbori za vrhovnog poglavara muslimana Bošnjaka biti sprovedeni prema pravilima te verske zajednice.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2012.

22:59

Default images

"Islamska zajednica ima svoja normativna akta, ima svoje komisije, ima svoj sabor i sve će biti onako kako je po pravilima, ako Bog da", rekao je Cerić u intervjuu Radiju "Slobodna Evropa".

Ceriću na jesen ove godine ističe drugi mandat i, prema Ustavu Islamske zajednice BiH, on nema prava na još jedan reizbor.

Upitan kakav je njegov stav o pozivu izvestioca Evropskog parlamenta Doris Pak da se Islamska zajednica BiH ogradi od vehabizma, Cerić je rekao da je ona neinformisana i da mu je zbog toga žao.

"Mi smo joj ponudili i poslali dosta informacija, a ja sam u martu u Briselu. Ali mislim da je Doris Pak zbog neinformiranosti dobila takav utisak, a mi smo jedan izvor informacija, trebalo je i nas da konsultuje", rekao je Cerić.

On tvrdi da Islamska zajednica ima izveštaj o islamofobiji, kao i svoja, kako je rekao, osećanja o svemu tome.
"Mi smo čekali da nam kažu iz Brisela šta treba da radimo kako bismo sačuvali našu zajednicu od raznih, onda bismo mi možda u Sarajevu imali Irak i Avganistan, a ne ovo što sad imamo", kazao je Cerić.

Osvrnuvši se na Mevlida Jašarevića, koji je prošlog oktobra pucao na zgradu ambasade SAD u Sarajevu, vrhovni poglavar muslimana Bošnjaka je kazao da je Islamska zajednica BiH tu "stvar uzela ozbiljno, dala svoje mišljenje i osudila".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: