Mening odložio izjašnjavanje

Američki vojnik Bredli Mening, optužen da je prosleđivao poverljive vojne dokumente sajtu Vikiliks, odložio je izjašnjavanje o svojoj krivici pred vojnim sudom.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2012.

22:25

Default images

Bivši analitičar američke vojne obaveštajne službe u Iraku optužen je za najveće odavanje tajnih informacija u američkoj istoriji.

On je, prema optužnici, dao Vikiliksu, specijalizovanom sajtu za otkrivanje tajnih dokumenata, više od 700.000 dokumenata američke vojske i Stejt departmenta kao i video snimaka u periodu između novembra 2009. i maja 2010.

Mening je optužen po 22 tačke, uključujući i pomaganje neprijatelju koja nosi maksimalnu doživotnu kaznu zatvora. Po drugim tačkama optužnice koje ga terete može da dobije zbirnu kaznu od 150 godina zatvora.

Meningova odbrana zastupa stav da je on mladić sa problemima i da nije trebalo da ima pristup tajnim materijalima.

Mening (24) je rodom iz Oklahome. On je u zatvoru od maja 2010. godine.

Na preliminarnom ročištu u decembru vojni tužioci izneli su dokaze da je Mening skidao sa interneta i elektronski preneo Vikiliksu skoro pola miliona osetljivih izveštaja sa frontova u Iraku i Avganistanu, stotine hiljada diplomatskih depeša, video snimak helikopterskog napada iz 2007. godine koji je Vikiliks objavio i nazvao ga "kolateralno ubistvo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: