Sud u Strazburu osudio zvanični Rim

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio protiv zvaničnog Rima zbog vraćanja ilegalnih migranata u Libiju.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2012.

20:13

Default images

Zbog toga će italijanska vlada razmotriti svoju imigracionu politiku.

Sud u Strazburu je naložio plaćanje po 15.000 evra za svakog vraćenog somalijskog i eritrejskog migranta, najavljeno je vlade Italije.

Presuda dovodi u pitanje kontroverzni sporazum između bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija i ubijenog libijskog lidera Moamera Gadafija, s posebnim akcentom na vraćanje 24 izbeglice iz Eritreje i Somalije u Libiju 2009.

Sud u Strazburu je utvrdio da su "nelegalni migranti i azilanti bili sistematski hapšeni i zatvarani u uslovima opisanim kao nehumanim za život" i naložili Italiji da plati 15.000 evra za svakog od 24 vraćena ilegalna migranta na tlo Afrike.

"Razmotrićemo ovu presudu s velikom pažnjom. To će nam omogućiti da razmislimo i ponovo razmotrimo našu imigracionu politiku", rekao je italijanski ministar za međunarodnu saradnju i integraciju Andrea Rikardi pošto je saopštena presude iz Strazbura, prenela je agencija AFP.

Prema sporazumu Italija-Libija, Italija se obavezala na isplatu kompenzacije Libiji zbog 30-godišnje okupacije.

Paket od pet milijardi dolara uključivao je graditeljske projekte, stipendije studentima i penzije libijskim vojnicima, a za uzvrat Libija se obavezala da će preduzeti mere protiv hiljade ilegalnih migranata koji svake godine preko Mediterana stižu u Italiju, uz pomoć libijskih krijumčara ljudi.

Prema problematičnom sporazumu dve zemlje, Italija je imala pravo da deportuje migrante koji dolaze iz Libije, ako uspe da ih presretne pre nego što se dokopaju italijanske obale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: