Izrael i Srbija o vojnoj saradnji

Tokom posete delegacije Ministarstva odbrane Srbije kolegama u Izraelu, zaključeno je da ove dve zemlje imaju obostrani interes za unapređenje vojne saradnje.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2012.

19:57

Default images

Srpska delegacija je u Izraelu, od 19. do 22. februara, i tokom susreta je najavljeno za april i potpisivanje plana bilateralne vojne saradnje za 2012. između ministarstava odbrane dve države, objavljeno je na internet stranici Ministarstva odbrane Srbije.

Delegaciju srpskog Ministarstva odbrane predvodila je državna sekretarka Tanja Miščević, koja je razgovarala sa generalnim direktorom Ministarstva odbrane Izraela, general-majorom Udi Šanijem, i direktorom Biroa za politiku odbrane, general-majorom Amos Galidom.

Tokom tih, kao i u susretu sa generalnim direktorom Ministarstva spoljnih poslova, Rafijem Barakom, "konstatovano je da postoji obostrani interes za unapređenje i intenziviranje bilateralne vojne saradnje koja će predstavljati kljuć saradnje" dve države u budućnosti.

Ministarstvo odbrane Srbije je izrazilo spremnost za uspostavljanje saradnje u oblasti vojnog školstva i zdravstva kao i u drugim oblastima od zajedničkog interesa.
Tu spada i saradnja vojnih indistrija, zajednička obuka spcijalnih jedinica kao i razmena iskustava u obalsti atomsko biološko hemisjke odbrane.
Zajednički je konstatovano da je neophodno definisati pravni okvir buduće saradnje kroz potpisivanje novog Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane, "čime bi se pružila mogućnost da se, na bazi reciprociteta, realizacija pojedinih aktivnosti umnogome pojednostavi".

Tokom boravka u Izraelu, delegacija Ministarstva odbrane Srbije je posetila Memorijalni centar ''Jad Vašem'', i položila venac u čast stradalih Jevreja tokom holokausta.
Na sastanku sa direktorom arhiva Memorijalnog centra Haimom Gartnerom, dogovorena je poseta predstavnika tog centra Vojnom arhivu u Beogradu, "sredinom aprila ove godine, kada će biti usaglasen i Sporazum o saradnji ove dve institucije definisana buduća dinamika i metodologija saradnje".

"Tom prilikom će biti potpisan i Plan bilateralne vojne saradnje između dva ministarstva odbrane u 2012. godini", navelo je resorno srpsko ministarstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: