Mladić: Vi ste pristrasan, NATO sud

Bivši komandant Vojske RS Ratko Mladić, izrazio je pred Haškim tribunalom sumnju da će imati pravično suđenje, nazivajući sud "pristrasnim" i "NATO sudom".

Izvor: Beta

Četvrtak, 23.02.2012.

18:33

Default images

Mladić je optužen za genocid u BiH.

"Vi se zaklinjete da ćete mi suditi fer i pošteno. U to ja sumnjam... Vi ste NATO sud i sudite u ime NATO meni i mom narodu. Na to nemate pravo, jer je NATO tukao moj narod i tuče sirotinju po Aziji i Africi...Vi ste pristrasni", rekao je Mladić u na momente teško razumljivom obraćanju sudu tokom rasprave o stanju u postupku, tokom koje je pokazivao i slike svoje dece, dok su bila mala.

Predsedavajući sudija Alfons Ori Mladića je, kao i ranije, ispravio, rekavši da se ne sudi njegovom narodu nego njemu.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske je u 11 tačaka optužen za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština, zločine protiv čovečnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH 1992-95.

Pre nego što ga je sudija Ori prekinuo, Mladić je rekao: "Ovde nije mesto meni i mojim saborcima, nego onima koji su uništili Jugoslaviju i koji uništavaju Republiku Srpsku".

Sudija Ori potvrdio je da će suđenje Mladiću početi 14. maja, uvodnim rečima optužbe i odbrane, koja može odlučiti i da uvodnu reč odloži.

Prvog svedoka tužilaštva sudije će saslušati 29. maja. Tužilaštvo je najavilo da će pred pretresno veće izvesti 148 svedoka, dok će izjave još 212 svedoka uvesti u dokaze u pisanom obliku.

Mladić se danas u sudnici pojavio kratko ošišane kose i prvi put od hapšenja nije nosio odelo, već crni donji deo trenerke i sivu polo-majicu dugih rukava. U sudnicu je doneo aktentašnu, a tokom zasedanja je vodio beleške desnom rukom, koju je u prethodnim pojavljivanjima retko pokretao.

Pošto je saslušao dugo proceduralno razmatranje tehničkih detalja priprema za predstojeći proces, Mladić je, kada mu je sudija dao reč, stojeći prvo protestovao što uprava pritvora nije dozvolila njegovoj supruzi da mu donese "ratnu uniformu".

"Ja se ponosim Vojskom Republike Srpske i njenom uniformom", rekao je Mladić, pokazujući svoju fotografiju u toj uniformi.

Kazao je da je na sud došao "u ovoj odeći u kojoj sam bio tokom rata, posle rata i u izbeglištvu. Poneo sam i kapu u kojoj su me oni satrapi uhvatili. Potrebna mi je kapa, ali ja se na njih ne ljutim", kazao je Mladić, a zatim je sudu pokazao fotografije ćerke i sina snimljene, kako je rekao, "1987. na Popovoj Šapki", dok ih je učio da se skijaju. Mladićeva ćerka Ana počinila je samoubistvo 1994. godine.

Optuženi je pokazivao i slike svog preminulog brata i majke, za koju je rekao da ju je "NATO i mrtvu pregledao u njenoj kući". "Ja iz određenih razloga nisam mogao da dođem na sahranu", kazao je Mladić.

Tvrdeći da "ne pravi cirkus", Mladić je rekao i: "Ja sam star čovek, pred krajem, koliko vidim, što se tiče zdravlja...Ja ne branim Ratka Mladića, s njim radite šta hoćete, ali ostavite na miru moj narod".

Potom je tvrdio i da mu Tribunal ne dozvoljava da u tim za odbranu postavi ruskog pravnika Aleksandra Mezjajeva i istoričarku Jelenu Guskovu "zato što su Rusi".

"Ne date mi ni kapu rusku da stavim, a zašto? Hoću da protestujem da se prekinu ratovi u svetu... Ako NATO udari na Iran, džabe nam konferencije", kazao je Mladić.

Pošto ga je sudija Ori uputio da preko branioca Lukića podnese zahtev da mu se dozvoli da nosi kapu u sudnici, ako za to postoje medicinski razlozi, Mladić je ponovo rekao da Tribunal "sudi meni i mom narodu, a ne onima koji su razorili i razaraju druge zemlje".

"Imam kapu adidas, golubiju, rusku, a imam i rukavice kao oni Amerikanci u štafeti što su pobedili na Olimpijadi, mislim 1972, i podigli ruke ovako", rekao je Mladić, dižući stisnutu pesnicu.

Sudija Ori zatim je okončao raspravu.

Mladić je u junu i julu prošle godine dva puta odbio da se izjasni o krivici o tačkama optužnice, posle čega je sudija Ori, po pravilima Tribunala, u spis uveo da se on ne oseća krivim. U prvom pojavljivanju pred sudijom, 3. juna, Mladić je optužbe nazvao "monstruoznim" i "gnusnim".

Prvu optužnicu protiv Mladića zbog genocida nad 7.000 Muslimana u Srebrenici, Tribunal je podigao 25. jula 1995, ali on je ostao begunac do 26. maja 2011. kada su ga vlasti Srbije uhapsile u Lazarevu kod Zrenjanina. Tribunalu je izručen 31. maja 2011. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: