"Smrt novinara u Siriji je ubistvo"

Pogibija francuskog fotoreportera i američke novinarke u opkoljenom gradu Homsu u Siriji je ubistvo, izjavio je francuski predsednik Nikola Sarkozi.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 23.02.2012.

18:18

Default images

"Video sam snimke. Doneta je odluka da se bombarduje taj objekat, jer su u njemu bili novinari", rekao je Sarkozi tokom posete severnoj Francuskoj u okviru predizborne kampanje, preneo je AFP.

"Zahvaljujući globalizaciji, više ne možete da počinite ubistvo i da ga potom zabašurite muklim ćutanjem", poručio je Sarkozi, upozorivši da će oni koji su to uradili morati da za to odgovaraju.

Američka novinarka Meri Kolvin, koja je radila za britanski "Sandej tajms", i francuski fotoreporter Remi Ošlik poginuli su juče u granatiranju pobunjeničke enklave u Homsu, koje su izvele sirijske snage, prema rečima očevidaca, podseća AFP.

Okolnosti njihove smrti još nisu sasvim jasne, ali aktivisti koji se bore protiv snaga sirijskog predsednika Bašara al-Asada rekli su da su novinari nastradali kada su vladine trupe otvorile vatru iz teškog naoružanja na pobunjenički pres centar.

Sirijske vlasti su izjavile da ne treba da se smatraju odgovornima za smrt novinara, koji su ušli u zemlju bez viza i radili u zoni "koju su kontrolisali teroristi".

Francuska, Velika Britanija i SAD su zatražile primirje kako bi se Crvenom krstu i drugim organizacijama omogućilo da iznesu tela i spasu još tri novinara povređena u napadu.

Edit Buvije, povređena novinarka francuskog dnevnika "Figaro", zatražila je, putem video snimka koji su na Internet postavili antirežimski aktivisti, hitnu medicinsku pomoć i brzu evakuaciju iz Sirije.

Vilijam Danijels, francuski fotoreporter koji je sedeo pored nje, rekao je da nije povređen, ali je takođe zatražio da ga hitno izvuku odatle, jer se situacija pogoršava, pošto nemaju struje ni dovoljno hrane, dok bombe i dalje padaju, navodi AFP.

Britansko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je fotoreporter "Sandej tajmsa" Pol Konroj, treći novinar koji je bio žrtva jučerašnjeg granatiranja, na putu ka jednoj susednoj zemlji gde će mu biti ukazana medicinska pomoć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: