Berns: Srbiji EU nadomak ruke

Zamenik američkog državnog sekretara Vilijam Berns izjavio je da SAD snažno podržavaju kandidaturu Srbije za članstvo u EU i da je taj cilj nadomak ruke.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.02.2012.

20:11

Default images

On je istakao i da je važno da se nastavi dijalog Beograda i Prištine.

"Mi snažno podržavamo kandidaturu Srbije za članstvo u EU. Smatramo da se taj cilj u narednih nekoliko nedelja može postići. I mada mi nemamo pravo glasa u Uniji, učinićemo sve što je u našoj moći da ohrabrimo tu odluku", rekao je Berns u intervjuu za RTS, koji je u magazinu "Oko" emitovan u celosti nakon njegove posete zemljama Zapadnog Balkana.

On se u petak u Beogradu sastao s predsednikom Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministrima Draganom Šutanovcem i Nebojšom Ćirićem, a glavna tema bila je status kandidata Srbije za članstvo u EU.

Berns je izrazio nadu da će Srbija ispuniti svoje preostale obaveze kako bi dobila status kandidata.

Na pitanje da li će SAD podržati akcije Prištine da silom uspostavi bazu na severu Kosova, Berns je odgovorio da "pribegavanje sili sa bilo koje strane ne bi bilo korisno i bilo bi kontaproduktivno".

"Treba se posvetiti dijalogu, postignut je značajan napredak, status kandidata za Srbiju je nadomak ruke... Znam da su za to potrebne teške odluke i postupci, ali verujemo da je evropski put moguć", kazao je on, ukazujući na to da je u interesu same Unije da se nastavi dijalog Beograda i Prištine.

Prema njegovim rečima, bilateralne veze SAD i Srbije su se u poslednjih nekoliko godina znatno poboljpale, a cilj je da se bilateralni odnosi još više unaprede.

"Naše vojske dobro sarađuju... Podržavamo sve veće angažovanje Srbije u mirovnim misijama, razmene ljudi u obrazovanju i nadamo se da ćemo u narednom periodu proširiti i privrednu saradnju", zaključio je Berns.

"Smatarmo da Srbija, sa sposobnim stanovništvom, koje govori strane jezike, može mnogo da ponudi američkim investitorima", ocenio je on.
Na pitanje kako komentariše nedavno povlačenje američkog investitora "Ju -Es stila" iz Srbije on je kazao da to svakako nije indikator budućih odnosa.

"Slažem se da to jeste veliko razočaranje, ali to održava stanje na svetskom tržištu čelika, a ne stanje u Srbiji. Srbija ima mnogo da ponudi i mi ćemo se potruditi da investitorima reklamiramo mogućnosti u Srbiji", kazao je on.

Berns je ukazao na to da je odluka "Ju-Es stila" pojedinačan slučaj, da nije povezana sa stanjem u Srbiji i da ne očekuje da će to obeshrabriti druge američke investitore.

"Mi ćemo pomoći Srbiji da privlači investitore. Srbi i Amerikanci dele ekonomske brige, Amerikance trenutno muče isti problemi i u našem je interesu da povećamo investicije i izvoz, jer to pomaže i našoj ekonomiji", kazao je Berns.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: