"Moguće vansudsko poravnanje"

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović kaže da će na osnovu tužbe roditelja Brisa Tatona protiv države Srbije odlučiti o eventualnom vansudskom poravnanju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.02.2012.

19:52

Default images

Oni tuže državu za nadoknadu štete i presude osuđenima za njegovo ubistvo.

"Sagledaću sve činjenice u tužbi i krivičnoj presudi i ako postoje uslovi, predložiću vansudsko poravnanje", rekla je Malovićeva za B92, upitana o najavi tužbe roditelja Francuza Brisa Tatona protiv države Srbije za nadoknadu štete.

Apelacioni sud u Beogradu je krajem januara prepolovio zatvorske kazne osuđenima za ubistvo francuskog džavljanina Brisa Tatona u centru Beograda, 2009. godine. Oni su prvostepeno bili osuđeni na kazne od 12 do 35 godina zatvora, a kazne su im smanjene na sedam do 15 godina zatvora.

Upitana o smanjenju kazne, Snežana Malović je rekla da je sud taj koji odlučuje da li su "adekvatne kazne od 15 ili one 35 godina zatvora".

"Neću da kažem da postoji greška u prvostepenom ili apelacionom sudu. Mnogo važnije je kakva će poruka biti u odnosu na postupke o izgredima na fudbalskim utakmicama", rekla je Malovićeva.

Ona je podsetila da je Srbija već imala slučajeve nadoknade štete zbog ubistava, a kao primer je navela slučaj Ivana Stambolića i pojedine presude za ratne zločine u kojima je konstatovana odgovornost države.

U sredu ističe kućni zatvor Svetlani Ceci Ražnatović zbog protivpravnog prisvajanja novca od transfera igrača. Ona je nosila narukvicu putem koje je praćena. Za sve to vreme ona se nalazila na naslovnim stranama i tabloida i druge štampe u kojima se pisalo da je organizovala rođendane i primala posete.

"Ono što mene zanima je da je njoj izrečna kazna, da je ona priznala za šta je tužilaštvo smatra odgovornom. Mi smo došli do toga da ona izdržava kaznu i da je državi platila milion i dvesta hiljada eura", kazala je ministarka Malović.

Malovićeva je objasnila da od španskog pravosuđa zavisi da li će Bojović i ostali, koji su nedavno uhapšeni u toj zemlji biti brzo izručeni Srbiji.

"Postoje različiti modaliteti a prvo ćemo da vidmo za koja krivična dela će špansko tužlištvo pokrenuti postupak ili da li će uošte pokrenuti postupak (protiv uhapšenih)", rekla je Malović.

Ona je objasnila da ukoliko špansko pravosuđe pokrene postupak i dođe do osuđujuće presude "postoji mogućnost da oni izdržavaju kaznu i u Srbiji".

"Teško je govoriti o izručenju... treba sagledati koji će pravni potezi biti povučeni od strane španskog tužilaštva", rekla je Malović podšetivši da srpsko tužilaštvo ima od ranije dobru komunikaciju sa španskim kolegama.

Ona je izrazila očekivanje i da će vrlo brzo biti poznato šta će špansko pravosuđe de uradi u slučaju Bojović, dodavši da se na tom primeru vidi neophodnost i potreba međunarodne saradnje u borbi protiv organizovanog krimianala.

Prema njenim rečima, u slučaju Bojovića imamo i evropsku konvenciju o ekstradiciji koja se uobičajno primenjuje u takvim slučajevima.

Upitana o tvrdnjama zamenika predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića da se jedan visoki državni funkcioner sastajao sa Lukom Bojovićem koji se tereti za više krivičnih dela, Malovićeva je rekla da očekuje da Vučić svoja saznanja prenese nadležnim istražnim organima.

"Duboko verujem da će i gospodin Vučić imati priliku da iznese svoja saznanja pred istražnim organima", rekla je ministarka pravde na pitanje u vezi s tim slučajem.

Ona je, uz napomenu da govori sa pravnog aspekta, objasnila da u ovakvim slučajevima "po zakonu, može da postoji prepiska", dodavši da bi u tom slučaju bilo adekvatnije da postoji usmena reč i da se iznesu saznanja i dokazi kojima se raspolaže.

Malović je istakla i da je vlada Srbije do sada pokazali da nema kompromisa u borbi protiv organizovanog kriminala i da nema zaštićenih, bez obzira da li se nalaze u državnim organima ili ne.

"Svako onaj ko se ogrešio o zakon treba da odgovara, a borba protiv organizovanog kriminala ne treba da predstavlaj politički pamflet i ne treba da se koristi u predizborne svrhe i da se koristi radi javnosti već treba da bude suštinska ili duboka", rekla je ona.

Upitana da li je zadovoljna rezultatima u svom mandatu uzimajući u obzir probleme u radu Visokog saveta sudstva i brojnim aferama poput vakcina i "Kolubare" koje nisu još razjašnjene, ona je rekla da su veliki problemi iz prošlosti nasleđeni, ali da se "ide ka njihovom rešavanju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: