Stefanović: Srbija želi dogovor

Borislav Stefanović izjavio da delegacija Beograda odlazi na sutrašnje razgovore s Prištinom s namerom da se dogovori o regionalnom predstavljanju Kosova.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.02.2012.

14:08

Default images

Osnov za to bi, kako je rekao, bio asimetrični model.

Na konferenciji za novinare posle razgovora s ministrom za evropske poslove Danske Nikolajem Vamenom, Stefanović je rekao da pozivanje na rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN i mišljenje Međunarodnog suda pravde mogu biti dobra osnova za dogovor dve strane, ali bez pominjanja deklaracije o nezavisnosti Kosova.

"Priština treba da bude u regionalnim organizacijama i treba da se čuje njen glas, ali ne kao nezavisna država", rekao je Stefanović.

Stefanović je rekao da ne postoje znaci približavanja Prištine kompromisu i dodao da u međunarodnoj zajednici postoji pozitivnije gledanje na stav Beograda.

On je objasnio da asimetrično rešenje znači učešće Prištine u regionalnim organizacijama i na skupovima, ali ne kao nezavisne države. Dodao je da nejednakost u predstavljanju mora da ima suštinu koja se ogleda u rezoluciji 1244 SB UN.

Govoreći o pismu u kojem Kosovo traži blokadu evrointegracija Srbije, šef pregovaračkog tima Beograda je rekao da je to "promašen i štetan pokušaj Prištine".

"Pismo nije doprinelo pozitivnoj atmosferi (u pregovorima), a to ste čuli od danskog ministra, nije doprinelo ni namerama onih koji su ga
poslali", rekao je Stefanović na konferenciji za novinare posle razgovora s danskim ministrom za evropske poslove Nikolajem Vemenom.

Stefanović je dodao da o evrointegracijama odlučuju Brisel i zemlje članice EU i ukazao da Priština ne može da stavlja veto na evrointegracije Srbije.

Stefanović i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić juče su kazali da su kosovske vlasti poslale članicama EU pismo u kojem se traži da se Srbiji ne odobri status kandidata za Uniju, jer nije postignut napredak u dijalogu i sprovođenju postignutih dogovora s Prištinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: