Dunavom nadolazi još 20 km leda

Dunavom ka Zemunu dolazi novi led. Ledolomac Topola razgrće led u pratnji brodova Kablar i Aleksandar. Radi se procena štete uništenih marina na Zemunskom keju.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 20.02.2012.

07:28

Default images

Dunavom ka Beogradu nadolazi još 20 kilometara leda, ali se ne očekuje da taj led izazove posledice. U Beogradu je najkritičnije područje oko hotela Jugoslavija i na Zemunskom keju, gde je juče udarom leda uništena marina Nautičkog kluba Zemun, oštećeno sto čamaca i oštećeno 80 odsto splavova.

"Tri broda potiskivača leda, 'Aleksandar', 'Topola' i 'Kaplar', koje su angažovale Beograd vode, nastavljaju da razbijaju led na desnoj obali kod hotela Jugoslavija, gde je najkritičnije. Razbijanjem leda ti brodovi otvaraju put za led koji će Dunavom, kako se očekuje, doći do Beograda do kraja dana", saopšteno je iz preduzeća "Beograd vode". Da bi se razbijanje leda nastavilo, bilo je neophodno da se na rekama najpre ponovo uspostavi takozvani ledostaj, što se i dogodilo sinoć oko 20 sati.

"Zahvaljujući angažovanju ekipa Beograd voda i potiskivača, sprečene su rizične situacije vezane za beogradske mostove i smanjene mnogo veće posledice od onih koje su se juče dogodile u razarajućem naletu santi leda na Dunavu", navele su "Beograd vode".

Ekipe Službe za hitne intervencije "Beograd vode" na Zemunskom keju pomažu vlasnicima splavova.

"Izuzetno je važno što se uspelo da svi splavovi ostanu uz obalu, kao i to što je, nedavno obnovljena, obaloutvrda između restorana Šaran i Venecija, skrenula veliku količinu leda van rukavca, čime je sprečena katastrofa velikih razmera. Da obnovom obaloutvrde i izgradnjom zabrana na Zemunskom keju ovo nije sprečeno, led bi odneo sve splavove, pa i sam restoran Venecija", navedeno je u saopštenju.

Šteta bi, međutim, bila neuporedivo manja da su vlasnici čamaca svoja plovila na vreme izvezli na obalu i da su vlasnici plutajućih objekata - splavova preduzeli sve mere koje su bili dužni da sprovedu, ukazali su u "Beograd vodama".

Radovanović: Šteta se još ne može proceniti

(Foto: Tanjug)
Predsednik grupacije za nautičku privredu i turizam pri Privrednoj komori Srbije Đorđe Radovanović kaže da se za sada ne može proceniti kolika je ukupna šteta.

"Samo 12 do 15 stubova na kojima je marina bila usidrena vrede oko 100.000 evra, a u trenutku pomeranja leda bilo je privezano između 100 i 130 plovila u marini", kazao je Radovanović.

On je dodao da su pojedini vlasnici čamaca juče pre 16 časova, kada je led počeo da se pomera, izvukli čamce na obalu, te je tako sprečena još veća materijalna šteta.

Tokom pomeranja leda oštećena je i marina Bond u Zemunu, u kojoj je bilo privezano oko 50 čamaca, a koji su sada uglavnom oštećeni.

Marina Bond, za koju su se zakačile velike količine leda, povukla je pri pokretanju i marinu Nautek, za čiju sajlu joj se prikačilo sidro, ali na Nauteku nema većih oštećena, kaže vlasnik marine Aleksandar Radovanović.

U marini "4. juli" izvadili su plovila na suvo, tako da nije bilo veće materijalne štete, osim što su popucali odbojnici na ovoj zemunskoj marini, rekao je Zoran Matić i apelovao na građane da ne prilaze reci pri izvlačenju plovila zbog mogućnosti pucanja sajli koje mogu da povrede.

Štab: Mostovi bezbedni i pod kontrolom

(Foto: Tanjug)
Iz Gradskog štaba za vanredne situacije kažu da zbog leda na Dunavu i otkačinjanja barži nijedan infrastrukturni objekat u grada nije ugrožen, da su mostovi bezbedni i pod stalnom kontrolom. Ocenjeno je i da ljudski životi nisu ugroženi kao i nema opasnosti od poplava.

Situaciju kontrolišu pripadnici Rečne policije, "Beograd voda", Uprave za vanredne situacije, Saobraćajne i Komunalne policije.

Materijalne štete zbog pokretanja leda nastale su na marini "Zemun" i na čamcima koji su tamo bili na vezu.

U Štabu podsećaju da je tokom proteklih dana Lučka kapetanija "Beograd" obustavila plovidbu i izdala saopštenje svim vlasnicima plutajućih objekata, kućica, splavova i čamaca da obezbede neprekidan nadzor i preduzmu sve potrebne mere radi sigurnosti svojih objekata.

"Apelujemo na sve vlasnike čamaca da u ovom trenutku ne pokušavaju izvlačenje plovila, a na vlasnike restorana i sve koji imaju plovila uz obalu da vrše kontrolu vezova tokom svih 24 sata, što im je i zakonska obaveza. Veoma je važno da svi vlasnici plovnih objekata poštuju saopštenje Lučke kapetanije kako ne bi ugrozili svoje i živote drugih", istaknuto je u saopštenju.

Uzvodno se očekuje veća količina leda, ali će, kako kažu u "Beograd vodama", taj led proći kroz Beograd u naredna 24 sata, kada će se i stanje na Dunavu normalizovati", rekao je Slobodan Šolević, zamenik komandanta Gradskog štaba za vanredne situacije.

Delovanjem u poslednje dve nedelje, na Savi nije došlo do većih problema, jer je Beograd angažovao tri broda s dvadesetčetvoročasovnim dežurstvima, koji su lomili ledene čepove, zaključeno je na sednici, a navedeno u saopštenju gradske Službe za informisanje.

Marić: 24 sata za procenu stanja

Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da bi situacija s kretanjem leda u Dunavu trebalo da se stabilizuje nakon 24 sata. On je rekao da ne očekuje pogoršanje situacije, niti poplave, ali je naveo i da to umnogome zavisi od spoljne temperature.
(Foto: Tanjug)
"Noć ide u minus, tokom dana ne u veliki plus i uopšte korito reke je u prilično niskom nivou duž celog toka Dunava", rekao je Marić.

Marić je rekao da se broj zavejanih sela u Srbiji smanjuje svakog dana i da se danas do 3.300 osoba može doći samo helikopterom.

Marić očekuje da se u sredu na sednici republičkog štaba za vanredne situacije ostavi na snazi vanredna situacija samo u tri okruga, a da se sledeće subote raspravlja o potpunom ukidanju vanrednog stanja ako situacija to bude dozvolila.

Ne zna se da li će biti poplava

Direktor "Srbija voda" Nikola Marjanović izjavio je danas da se još ne zna da li će zbog topljenja snega i leda biti poplava, navodeći da dosta zavisi od klimatskih uslova.

"Ne treba dizati paniku 'biće poplava', niti spuštati loptu 'neće biti ništa'. Mi u ovom trenutku ne znamo; ko god kaže da zna mislim da nagađa", rekao je Marjanović za RTS.

On je rekao da je povoljna činjenica to što je prošle godine bila suša i što su korita "relativno prazna" i što mogu da prime određenu količinu vode.
Govoreći o situaciji na Dunavu, on je naveo da se sneg i led polako otapaju i da će voda lagano da otekne ako takva situacija bude potrajala duže.

Marjanović je kazao da je situacija još kritična na Dunavu kod Golupca zbog velike količine leda, ali je dodao da se nada da će sve biti u redu, jer postoje ledolomci koji obezbeđuju nesmetan rad hidrocentrale.

On je ponovio da su na nekim kanalima izgrađeni objekti, a da su neki toliko zapušteni da se tu više ništa ne može uraditi.

"Mi, kada su poplave, zaklinjemo se da će biti bolje, ali kad prođu, sve teramo po starom. Određeni postupci moraju da postoje i moraju da se poštuju. Ne može da se gradi bez dozvole, ne može se graditi u plavnoj zoni i na kanalu", istakao je Marjanović.

Međutim, iz Pčinjskog okruga upozoravaju da su velike naslage snega, koje su počele da se tope, već povećale nivo vode u rekama i dodaju da postoji opasnost da brže otopljavanje izazove bujice i poplavne talase.

Šef Štaba za vanredne situacije u tom okrugu Dragiša Stanojković je izjavio da se bujice i poplavni talasi mogu očekivati na području reka Banjštice, Pčinje, Tripušnice, Veternice, Vrle, Dragovištice, kao i da je sada, zbog vremenskih prilika, gotovo nemoguće bilo šta uraditi kako bi se sprečile poplave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: