Euleks ponovo na severu KiM

Posle višemesečne „zabrane”, Euleksu je ponovo omogućena sloboda kretanja na severu Kosova na osnovu dogovora koji je postignut 24. januara.

Izvor: Politika

Petak, 17.02.2012.

23:20

Default images

Ovaj "džentlmenski sporazum" je omogućen na sastanku lidera Srba sa severa Kosova i predstavnika međunarodne zajednice.

Usmeno je dogovoreno da pripadnici misije EU mogu da se kreću kopnenim putem do administrativnih prelaza Brnjak u opštini Zubin Potok i Donje Jarinje u opštini Leposavić pod uslovom da „ne prevoze albanske carinike”.

Na sastanku kojem je prisustvovao Radenko Nedeljković, načelnik kosovskomitrovičkog okruga, ali ne i svi predsednici opština sa severa zbog nevremena, snega i hladnoće, odlučeno je da Euleks ponovo može da bude na drumovima opštine Zubin Potok, Zvečan i Leposavić.

"To je tada dogovoreno, s obzirom na to da smo imali težak period, a kretanje severom, kada je u pitanju Euleks, nije vremenski ograničeno. Dobili smo potvrdu da neće prevoziti albanske carinike u Brnjak i Jarinje, i mi verujemo oficirskoj reči”, naveo je Dragiša Milović, predsednik opštine Zvečan, uz napomenu da će na jednom od narednih sastanaka biti potvrđeno da li Euleks poštuje dogovor ili odstupa od njega.

Milović podseća da barikade ostaju sve dok se ne bude tačno znalo šta je s „prelazima Brnjak i Jarinje i sve dok albanski carinici s njih ne odu”.

U razgovoru s jednim od Srba koji je kontrolisao vozila Euleksa, a koji na osnovu dogovora imaju određenu satnicu po kojoj mogu da uđu na teritoriju opštine Zvečan i dalje ka Donjem Jarinju, na pitanje da li su sigurni da Euleks ne prevozi albanske carinike i na koji način to mogu da utvrde, odgovorio je: „Nemamo pravo da ih legitimišemo, ali verujemo na reč koju su dali, tako da svakodnevno uz pratnju Kfora, prelaze teritoriju opštine Zvečan i dalje idu, magistralnim putem ka Donjem Jarinju”.

Da je Euleksu omogućeno ponovno kretanje ka Jarinju, potvrdio je Branko Ninić, predsednik opštine Leposavić, naglasivši da je "dobio usmenu potvrdu od komandanta američkih snaga, stacioniranih u bazi u Donjem Jarinju, da neće prevoziti albanske carinike”:

"Nisam bio na sastanku kada je dogovor postignut, ali sam nakon toga obavešten da se u konvoju u kojem su vozila Kfora propušta Euleks. Usmena je garancija da neće prevoziti albanske carinike”, kazao je Ninić i naglasio da je u razgovoru s američkim komandantom takođe dobio potvrdu da Euleks cirkuliše severom samo zbog sopstvenih potreba.

Krstimir Pantić, prvi čovek ove opštine, kazao je da se vozila Euleksa ne kreću opštinom Kosovska Mitrovica, a sa zvaničnicima ove misije prekinuta je svaka saradnja 9. decembra, samo nekoliko dana pošto je ubijen Savo Mojsić u predgrađu Kosovske Mitrovice, u naselju Brđani.

Da je misiji EU ponovo, posle višemesečne blokade, dozvoljeno kretanje na teritoriji severnog Kosova potvrdila je za „Politiku” Irina Gudeljević, portparolka misije EU u Prištini, uz naglašavanje toga da „sloboda kretanja za Euleks nije potpuno uspostavljena, ali je pristup severu relaksiran”:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: