Nacista počasni građanin Maribora

Nacistički pesnik i sveštenik, Otokar Kernštok je još uvek počasni građanin ovogodišnje prestonice kulture, Maribora.

Izvor: B92

Petak, 17.02.2012.

21:31

Default images

Otokar Kernštok je rođen u Mariboru i u vreme uspona nacizma i fašizma u Austriji bio ugledni pesnik koji je opevao veličinu nemačke nacije, pozivao na rat i vređao druge narode.

Između ostalog je napisao i himnu kukastom krstu koja je postala i zvanična himna austrijskog odbora Hitlerove stranke, NSDAP.

Nakon Prvog svetskog rata, kada je Maribor pripao Kraljevini Jugoslaviji, Kernštok je zamerio "okupaciju njegovog Maribora" i napisao pesmu o tome kako bi više voleo da je Maribor izgoreo do temelja no što je postao slovenski grad.

Nakon njegove smrti, 1928. godine, Kernštoku je postavljen veliki broj spomenika u Austriji, po njemu su nazvane škole i ulice i postao je važan simbolički lik nacista u južnoj Austriji, Štajerskoj. Na njegovoj sahrani je bio prisutan veliki broj nemačkih nacista koji su potom postali vodeći nacistički funkcioneri u Austriji i zemljama koje je okupirala Nemačka.

Slovenački list Dnevnik je preneo pisanje austrijskih medija koji su ovih dana ispratili tajno glasanje orkestra iz Hartberga koji je nosio ime po Otokaru Kernštoku. Naime, orkestar Kernštok Kapele je sa 61 glasom za, od 100 glasova, odlučio da promeni ime jer ono nije u skladu sa njihovim etičkim načelima.

Doduše, opštinski referent za kulturu tog grada se nije složio sa tim da se "zbog dnevno političkih razmišljanja izbriše deo njihove istorije", zbog čega će se tamošnja škola i dalje zvati po Otokaru Kernštoku. Pored toga je dodao i da Kernštok "spada u period kada se tako razmišljalo", ali da je Otokar Kernštok "i do danas još uvek počasni građanin Maribora, ovogodišnje evropske prestonice kulture".

Slovenački list Dnevnik je proverio tu tvrdnju i ispostavilo se da je tačna, nacista Otokar Kernštok je još uvek počasni građanin Maribora, a tu titulu mu je 1908. dodelio tadašnji mariborski gradonačelnik, Ivan Šmiderer.

Na postavljeno pitanje da li će Maribor, koji je ove godine evropska prestonica kulture, uzeti počasni naziv nacisti Kernštoku, iz opštine Maribora je odgovoreno da o tome nisu razmišljali, kao i da do sada nikada nisu izveli sličan postupak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: