SAD i EU: Srbija i Kosovo u Uniji

Američka državna sekretarka Hilari Klinton i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton su izjavile da SAD i EU dele stav da je budućnost Srbije i Kosova u Uniji.

Izvor: B92

Petak, 17.02.2012.

20:54

Default images

One su još jednom izrazile snažnu podršku dijalogu Beograda i Prištine.

"Sjedinjene Države snažno podržavaju dijalog koji Evropska unija nadgleda, da bi se pokušao postići napredak u evrointegracijama Srbije i Kosova. Zamenik državnog sekretara Vilijam Berns ohrabruje obe strane da ostanu fleksibilne i otvorene za kompromis", rekla je Klintonova.

Zamenik državnog sekretara SAD Berns nalazi se u poseti zemljama Zapadnog Balkana, od 16. do 20. februara, gde će sa visokim zvaničnicima razgovarati o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima. Eštonova, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, rekla je da se nada da će biti postignut napredak na putu ka EU.

"Situacija u Srbiji i na Kosovu je veoma važna za Evropsku uniju zato što verujemo, kao što ste i vi s pravom naveli, da je njihova budućnost u Evropskoj uniji", rekla je Eštonova i dodala da "tim koji tamo trenutno imamo tesno saradjuje kako bi im pružio podršku na putu ka toj budućnosti".

"Nadam se da će biti u mogućnosti da rade na planu koji smo im izložili, koji će omogućiti da Srbija postane kandidat i da Kosovo postigne napredak u pogledu viza, trgovine i ekonomske podrške i na kraju, takođe, da realizuje svoju budućnost u Evropskoj uniji", rekla je predstavnica EU.

Na konferenciji za novinare u Stejt departmentu dominirala je situacija u Siriji i iranski nuklearni program.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: