Još bez zakona o detektivima

Rad privatnih detektiva u Srbiji i dalje će ostati u sivoj zoni, bar dok se pred skupštinom ne nađe nov nacrt Zakona o detektivskoj delatnosti.

Izvor: B92

Petak, 17.02.2012.

16:45

Default images

Posle poziva poverenika za informacije od javnog značaja da se iz skupštinske procedure povuče Predlog zakona o detektivskoj delatnosti, uz ocenu da bi njegovo usvajanje moglo da dovede do povreda privatnosti i zloupotreba podataka o ličnosti, od nacrta se odustalo.

Legalnost posla onih koji za svoje klijente proveravaju, prate, tragaju ili pronalaze dokaze i dalje će biti neizvesna.

Osnovna primedba je da nacrt zakona narušava Ustavom garantovana prava građana.

Da je prošao proceduru, svaka banka, fakultet, lekar, telefonska kompanija ili poslodavac bili bi dužni da te lične podatke otkriju detektivima.

Sve zemlje u okruženju detektivsku delatnost već su regulisale, a Hrvatska je, na primer, regulisala kako ključne stvari tako i najsitnije detalje.

Marko Milošević iz Beogradskog centra za politiku bezbednosti rekao je da predlog zakona koji je povučen predviđa stvari koje nisu dozvoljene u zakonima u okruženju.

"Srpski zakon dozvoljava stvari koje hrvatski zakon ne dozvoljava, a to su pristup, naročito osetljivim podacima o ličnosti. Razna osiguranja, penzije, adrese. Srpski zakon ne predviđa sukob interesa, da detektiv ne može da radi protiv svog bivšeg klijenta niti da može da radi posao koji je već radio dok je radio u policiji, vojsci ili službi", rekao je Milošević.

Nacrt, koji je izradio MUP, prošao je dvogodišnju javnu raspravu u kojoj su učestvovale i detektivske agencije, ali nijednom nisu uzete u obzir primedbe poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Upravo posle njegove javne kritike, zakon je povučen na doradu.

Ljudi od struke smatraju i i dalje insistiraju na tome da je, pošto do sada detektivska delatnost nikada nije bila zakonom regulisana, krajnje vreme da se to učini.

Đorđe Vučinić, predsednik Odbora za privatno obezbeđenje PKS i predstavnik preduzeća "Sekuritas", je rekao da je potrebno da se propišu procedura i način delovanja, prikupljanje i distribucija podataka i njihovo čuvanje.

"Veoma je bitno i za korisnike usluga i vlasnike detektivskih agencija da je zakon neophodan i da je kranje vreme da se donese", rekao je Vučinić.

Zakon o detektivskoj delatnosti bio je jedan od prvih koje je Vlada uputila Skupštini na razmatranje u ovoj godini. Prvi je koji je povučen na doradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: