Ukinuta presuda za „Srbe na vrbe“

Županijski sud u Splitu ukinuo je osuđujuću presudu protiv Antonija Vujčića, kojeg je državno tužilaštvo optužilo zbog širenja rasizma.

Izvor: index.hr

Utorak, 14.02.2012.

20:19

Default images

Vujčić je jedini procesuiran zbog transparenta "Srbe na vrbe, nikad zaboravit, nikad oprostit", koji je u leto 2010. godine dočekao srpsku Dejvis kup reprezentaciju na ulasku u Split.

Slučajno prolazio pa fotografirao?

Županijski sud u Splitu ne želi da Vujčiću više sudi Dinko Mešin, koji ga je osudio na četiri meseca zatvora. Predmet su vratili na suđenje drugom sudijiu, ne zna se još kojem. Učinili su tako, očito, procenivši da sudija Mešin neće promeniti svoju odluku.

Presuda je vraćena na ponovno suđenje, jer viši sud smatra da nema dovoljno dokaza da bi Vujčić postavio plakat na nadvožnjak kod Pujanki. Neverovatno zvuči da su prihvatili njegovu odbranu da je slučajno prolazio kraj garaže u kojoj se plakat izrađivao te da ju je samo fotografisao, a da sa izradom i postavljanjem nema zapravo nikakve veze. Tim više, jer Vujčić na pitanja sudije Mešina uopšte nije hteo odgovarati.

Ima fotografije, ali je li postavio transparent?

Sudiji Mešinu takva se odbrana činila smešnom. Naime, u Vujčićevom mobilnom telefonu nađene su fotografije plakata koji se izrađivao u jednom zatvorenom prostoru. Neshvatljivo je da bi neko ko u najstrožoj tajnosti izrađuje takav transparent nekome posve nepoznatom dopustio da napravi fotografije, zaključio je Mešin, te Vujčića osudio na četiri meseca zatvora. Osam meseci je tražilo Opštinsko državno tužilaštvo, pa su se žalili. Županijske sudije njihovu žalbu nisu ni razmatrali, jer su već utvrdili da slučaj mora na ponovljeno suđenje. Naložili su novom sudiji da ispita osobe koje su izradile plakat. Nije najjasnije kako će to napraviti, jer osoba koje su izradile plakat - nema! Optužen je jedino Vujčić, u postupku niko drugi ne postoji.

Mladost ne zna da vrbe ne služe za vešanje osoba drugačijih krvnih zrnaca...

Ukidanje osuđujuće presude za "Srbe na vrbe" predstavlja veliku pobedu branitelja Jadrana Frančeski, koji je napisao posebno inspirativnu žalbu.

Frančeski je upozorio da je ovo prvi slučaj da se na području Splita neko procesuira zbog slogana Srbe na vrbe. Pre 15 godina pola Hrvatske bilo je ispisano takvim parolama, a DORH na to nije reagovao. Radi se o istoj državi, istom području, istom sloganu, upozorio je Frančeski i istakao kako mladost ne bi bila okužena idejom da je normalno da vrbe služe za vešanje osoba drugačijih krvnih zrnaca da je država tada reagovala primereno. S druge strane, mediji i određene političke strukture na javnim mestima pozivaju narod da nikada ne zaboravi i nikada ne oprosti ono što se događalo pre 15 godina i zbog čega terete osobe srpske nacionalnosti...

Ko je zapravo osramotio Split?

Branitelj Frančeski upozorio je na apsurd. U žalbi piše kako se ime autora krilatice, ustaškog ministra Mile Budaka, i dalje nije uklonilo sa ulica i trgova, čemu se najviše protive u gradovima u kojima čvrsto uporište ima vladajuća stranka (u doba pisanje žalbe, bio je to HDZ, op.a.), a čiji su parlamentarni zastupnici sudelovali u izradi, izglasavanju zakona temeljem kojeg je njegov branjenik proglašen krivim. Situacija je u najmanju ruku paradoksalna, zaključuje Frančeski, jer se na ovaj način sistem okomio na 23-godišnjeg mladog čoveka koji je živeo u okruženju onih koji nisu procesuirali izlive rasne mržnje, štaviše, podržavali su ih i glorificirali. "Mediji su preneli kako je sud kazao da je moj branjenik osramotio Split. Je li to baš tako i ko je zapravo osramotio ovaj grad?", pita se Frančeski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: