Lavrov: Libijski scenario u Siriji?

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da ne isključuje mogućnost da se libijski scenario ponovi u Siriji.

Izvor: B92

Utorak, 14.02.2012.

20:08

Default images

On je ukazao da se kompromitujući materijal o Siriji "nagomilava" i da se on može iskoristiti za izgovor i nešto slično kao s događajima u Libiji. Moskva, dodao je Lavrov, ima pitanja u vezi s odlukom da se okonča misija Arapske lige u Siriji.

"Već smo videli zaštitu civila u Libiji i znamo šta se tamo dogodilo. Zato imamo pitanja oko odluke da se obustavi posmatračka misija Arapske lige koja je počela da deluje uz odobrenje režima i da se predloži zajednička misija sa UN koja bi izazvala negativnu reakciju vlasti," rekao je Lavrov, a prenosi Itar-Tas s.

Lavrov je priznao da je probleme Sirije nemoguće rešiti bez međunarodne zajednice. Međutim, prema njegovim rečima, ideja o formiranju Grupe prijatelja Sirije je zapravo poziv međunarodnoj zajednici da zauzme stranu u sukobu.

"Međunarodna zajednica je već uložila dosta napora da opoziciju ubedi da ne pregovara sa vlastima," rekao je ministar.

Evropska unija je podržala poziv Arapske lige da se u Siriju uputi zajednička mirovna misija UN i arapskih zemalja i zatražila od Saveta bezbednosti UN da deluje u cilju zaustavljanja nasilja u toj zemlji.

Sirijske vlasti odlučno su odbacile pozive da dozvole dolazak mirovnih snaga u zemlju, uz ocenu da bi to bilo mešanje u unutrašnje stvari suverene države.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova podržalo je nastojanje Arapske lige za posredovanje u Siriji, ali nije ponudilo jasan znak podrške arapskom pozivu da se u tu zemlju pošalju mirovne trupe koje bi sprečile obračun sirijskih vlasti s opozicijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: