EK: Referendum nije rešenje

Evropska komisija smatra da referendum nije rešenje za "posebnu situaciju" na severu Kosova, kaže Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice Ketrin Ešton.

Izvor: Tanjug

Utorak, 14.02.2012.

14:32

Default images

"Rešenje je u konsultacijama i dijalogu", rekla je Kocijančičeva na redovnom brifingu za novinare u sedištu Evropske unije u Briselu.

Upitana kako će referendum uticati na tehnički dijalog između Beograda i Ptrištine, Kocijančičeva je rekla da su pripreme za nastavak dijaloga u toku i podsetila da upravo zbog tih priprema evropski posrednik Robert Kuper danas boravi u Prištini.

"Referendum - kontraproduktivna provokacija"

Izvestitelajka Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček ocenila je da je referendum o prihvatanju kosovskih institucija na severu Kosova "kontraproduktivna provokacija“.

"Ovim potpuno nepotrebnim referendumom predizborna kampanja iz Srbije je dospela na Kosovo. Ocenjujem izjašnjavanje kontraproduktivnom provokacijom, koja nanosi težak udarac dijalogu Beograda i Prištine i samo podstiče nacionalističko sejanje mržnje“, naglasila je ona u saopštenju.

Prema njenim rečima, jedini i odgovarajući odgovor vlasti Prištine na referendum jeste da pojačaju svoj program za sever Kosova.

Lunačekova je istakla da "treba srpsko stanovništvo na severu uveriti merama svih vrsta da mogu dobro živeti u zajedničkoj državi Kosovo“.

Portparolka frakcije Zelenih u Evropskom parlamentu Franciska Brantner je ukazala da negativan stav predsednika Srbije Borisa Tadića i ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića prema referendumu jasno pokazuje kako su pojedine opozicione stranke u Srbiji organizovale ovo izjašnjavanje samo za izborne svrhe.

"Umesto što takvim provokacijama truju suživot na Kosovu, vreme je da se primeni Ahtisarijev plan, kako bi srpsko stanovništvo na severu Kosova konačno moglo uživati njemu predviđena autonomna prava“, poručila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: