Vreme nije saveznik Srbije

Srbiju čeka burna diplomatska aktivnost u februaru, uoči odluke o kandidaturi za EU. Stefanović: Dijalog je zamrznut. Delevićeva: Možemo da ispunimo uslove.

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 01.02.2012.

22:25

Default images

Trka Srbije za status kandidata u EU ulazi u foto-finiš, a još nema značajnijeg pomaka oko ključnog uslova koje je Brisel postavio za donošenje pozitivne odluke u martu - pronalaženje rešenja za učešće Prištine u regionalnim forumima.

Kako nam je potvrdio šef našeg pregovaračkog tima Borislav Stefanović, i pored diplomatskih pokušaja posrednika EU Roberta Kupera da odmrzne dijalog, datum naredne runde dijaloga nije utvrđen.

"Pozicije Srbije su poznate, svako rešenje mora u sebi da uključuje Rezoluciju 1244. Spremni smo da dogovor postignemo sutra, a sada su na potezu Brisel i Priština," kaže Stefanović za "Novosti".

Prema saznanjima ovog lista, Kuper će narednih dana krenuti u još jedan krug pregovora u Beogradu i Prištini, kako bi pokušao da približi pozicije dveju strana, jer vreme do odluke Evropskog saveta, 1. marta, neumitno curi.

Srbija praktično ima još nepune četiri nedelje da do 27. februara, i okupljanja evropskih šefova diplomatije, popravi svoje startne pozicije. Zaključak koji tog dana budu doneli ministri, trasiraće i odluku predsednika i premijera članica EU. "Vreme da Srbija ispuni zadatke koji su pred nas postavljeni još davno ističe. Radna tela Evropskog saveta pripremaće narednih nedelja izveštaj o napretku u raznim oblastima. Ključ je da tu budemo ocenjeni što bolje i, naravno, da dođe do pomaka u dijalogu," kaže za ”Novosti” Milica Delević, direktorka Vladine Kancelarije za evropske integracije.

Još je nekoliko važnih datuma tokom februara koji mogu da poguraju, ali i da zakoče naše integracije, poput referenduma na severu KiM.

U petak, 3. februara, srpski šef diplomatije Vuk Jeremić imaće niz susreta sa ministrima vodećih EU zemalja na Minhenskoj konferenciji. On će se sresti i sa Gvidom Vesterveleom, šefom diplomatije Nemačke, čiji će glas biti ključan za kandidaturu.

Vetar u leđa može biti rezolucija EP o napretku Srbije, o kojoj bi Spoljnopolitički odbor ove institucije trebalo da se izjasni 29. februara:

"Stiglo je 180 amandmana na predloženi tekst rezolucije, ali verujem da će i u konačnoj verziji biti sačuvan pozitivan ton, u kojem se članice EU pozivaju da Srbiji dodele kandidaturu, naravno ukoliko se odblokira dijalog i pronađe rešenje za forume," kaže za ”Novosti” Jelko Kacin, izvestilac EP za Srbiju.

U narednim nedeljama, nažalost, mnoge stvari neće zavisiti od Srbije, već od razumevanja EU da je Beograd dao maksimum, smatra Nikola Jovanović, iz Centra za novu politiku. Po njemu, Srbija mora da ubedi Brisel da prestane dozvoljavati Prištini da stavlja veto na naše EU integracije, odbijajući dogovor oko regionalnih foruma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: