Država građanima ponudila nagodbe

Srbija je ponudila oko milion i po dinara poravnanja za 350 građana, radnika privatizovanih preduzeća, koji su je tužili sudu u Strazburu, pišu "Novosti".

Izvor: B92

Sreda, 01.02.2012.

22:16

Default images

Oni, i pored pravnosnažnih presuda domaćih sudova koje su donete u njihovu korist, godinama čekaju da naplate dugove na ime neisplaćenih plata, doprinosa i socijalnih davanja.

Predlog da država i radnici nađu zajednički jezik umesto da se sude stigao je direktno iz suda u Strazburu, koji je u drugoj polovini prošle godine bio zatrpan tužbama srpskih radnika. U tekstu poravnanja koji je predložio ovaj sud, od Srbije se zahteva da plati nematerijalnu štetu zbog dužine trajanja postupka izvršenja, materijalnu štetu i troškove koji su dosuđeni presudama domaćih sudova.

Prvi od ukupno 17 predmeta, koliko je i firmi na tapetu, već je okončan u Strazburu. Naime, Radomiru Andriću i njegovim kolegama, njih 49, iz koncerna ”Fabrike vagona” u restrukturiranju iz Kraljeva, koji čekaju između pet i sedam godina da dobiju odštete, biće isplaćeno po 5.500 evra u naredna tri meseca. Bivši opštinski sud u Kraljevu doneo je izvršne presude u korist ovih radnika još 2004. i 2005. godine, ali su oni, i pored toga, i danas praznih šaka.

"Evropski sud za ljudska prava predložio je iznose nematerijalne štete kako bismo sagledali obim ovog problema", kaže, za ”Novosti”, zastupnik Srbije pred sudom u Strazburu Slavoljub Carić. "Suma materijalne štete koja je utvrđena pravnosnažnim presudama domaćih sudova tek treba da se utvrdi putem finansijskog veštačenja prilikom isplate. Jer treba imati u vidu da su presude donete pre nekoliko godina i da zato treba izračunati i kamatu."

Problem će biti, kaže Carić, da se isplate celokupni iznosi, jer država nije direktni krivac zbog toga što neka firma nije isplaćivala doprinose svojim radnicima. Zatim, u ovako teškoj ekonomskoj situaciji, isuviše visoke odštete ugrozile bi poslovanje preduzeća, a treba uzeti u obzir i to što ima i onih radnika koji su promenili posao.

Poslednje ”svođenje računa” govori i o tome da maratonski sudski postupci više nisu glavni razlog zbog koga se građani žale sudu u Strazburu. Naime, otkako je ovaj sud presudio da je ustavna žalba delotvorno pravno sredstvo, neizvršavanje pravnosnažnih presuda postalo je glavni problem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: